Sikkert vårtegn

Den hvite Bonnet i ny årgang forteller at våren er her. Nå har den også fått følge av sine røde bror som heller ikke skuffer.
Aase E. Jacobsen
26 April 2006 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Bonnet 2013 (2825) har gjennom mange år vært en bestselger blant hvite franske viner i flaske. Kombinasjonen av prisen på knappe hundrelappen og jevn god kvalitet gjør at den til enhver tid har vært et sikkert valg. Og 2005 står ikke tilbake for noen av de tidligere årgangene.

Tvert imot strutter denne nytappete hvitvinen av ungdommelig frukt som sitrus, særlig grapefrukt, blomster, solbærblader og en touch av muskatell. Som en duft av vår rett og slett. Smaken er ikke mindre vårlig, frisk og delikat med fine syrer, god frukt som holder seg helt ut slutten, grapefrukt og litt tropisk fruktfedme i finishen. Perfekt til salater med sjømat eller lyst kjøtt, til enklere skalldyrretter som blåskjell og reker. Eller som et godt glass hvitvin eller alternativ til den musserende aperitiffen. Den tåler nemlig fint assortert fingermat.

2005 er en unik årgang siden den er så vellykket på alle måter, både for rødt og hvitt og for hele regionen. Mengder med sol og kjølig netter er forklaringen på at begge kulører lykkes, og at den hvite Bonnet viser større raffinement enn eksempelvis i 2004 - som med sin rundere frukt har gledet oss i ett år allerede. Men nå er den altså klar for utskiftning, og 2005 vil trolig bli bedre og bedre for hver flaske du åpner utover sesongen. For selv en rimelig hvitvin som dette vil ha godt av litt mer tid i flaske.

Etter femten år (eller der om kring) med suksess var det på tide at Bonnet kommer også i rød utgave. Og det til samme pris. Ch. Bonnet Rouge 2004 (44895) strutter ikke mindre enn sin hvite bror. Fargen er gnistrende kirsebærrød. Duften er saftig av røde og søte mørke bær, solbærblader og jordsmonn. I munnen er den saftig med god frukt, fine syrer og bløte tanniner, avslutningen er frisk og ren med snev av mokka. En vin med god ung bordeauxkarakter som passer best til enklere kjøttretter uten for mye krydder. Den tåler fint å serveres lett avkjølt og er derfor en vin som kan nytes også i den lyse årstid.

Bonnet-vinene kommer fra Entre-deux-Mers - mellom elvene Dordogne og Garonne og dermed midt mellom Médoc og Libourne. Med andre ord så midt i Bordeaux du kan komme. Men statusen til dette kjempeområdet på 23.000 hektar er ikke høy (hvitvinsappellasjonen er bare på 1232 hektar). Derfor finner vi mange av de små kriserammete eiendommene akkurat her. Selv Ch. Bonnet som er et ekte og usedvanlig vakkert slott omkranset av 300 hektar, ville i utgangspunktet ikke være lønnsomt. Men siden det tilhører mektige André Lurton, nyter vinene herfra stor anseelse og får drahjelp gjennom statusen til de øvrige vinene i Lurtons portefølje. FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="lurtonsalg">La Louvière, Couhins Lurton og Rochemorin (klikk for smaksresultater) tilhører kremen innen Péssac Léognan på sørsiden av Garonne.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Følgende utgaver fra André Lurtons øvrige portefølje er tilgjengelig i Norge:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her