I oslorestauranten Klosterets gjennomført sakrale omgivelser bannes det gjerne i kjerka. Den vanlige trauste poteten som nå har fått en renessanse blant kokker er nemlig ikke hellig. Selv om det sterke teamet på klosterkjøkkenet, Rune Pal, Daniel Karlsson og Bjørn Nordheim, ikke har noe imot den. Men søtpoteten er nesten like populær som sin mer nøytrale artsfrende og minst like fleksibel. Søtpoteten er sannsynligvis kommet for å bli.
Pasta har en sterk konkurrent i polenta som er et annet sikkert kort. Polenta er ikke lenger bare trendy men veldig godt. Dessuten er polenta svært fleksibelt i og med at den kan serveres både bløt og fast. - Når du kjøper polenta, gjelder det å være kresen for smaks- og kvalitetsforskjellene mellom de ulike merkene er store, understreker Pal. Andre utfordrere til poteten som kassava og taro er ikke - og vil neppe bli - hverdagsfyll i klostermenyen, men like fullt spennende tilskudd.
I motsetning til poteter har disse "nye" sortene mer egensmak, søtpoteten er nesten like søt som gulrot eller kålrot i kokt tilstand. Det samme gjelder kassava og taro. Polenta derimot er mer nøytralt - som andre typer gryn - og trenger støtte fra fettkilder som smør og parmesan.
Som ingredienser er de gode eksponenter for Klosterets kjøkken som er smaksrikt og ujålete. I denne dype kjelleren strømmer det åpenbaringer fra kjøkkenet. Og vinkartet skjuler mange skatter. Klosteret har nemlig en av landets mest spennende vinkjellere. Godt utvalg fra de klassiske områdene innen så vel hvitt som rødt. Og det er her de beste matvinene finnes. Det er Rune Pal en misjonær for. Det var derfor ikke noe problem for Pal å finne vinfølge til rettene nedenfor fra den rikholdige klosterkjelleren.
Det er hovedsakelig gjennom det kreolske kjøkkenet at søtpoteten har spredt seg til det moderne europeiske kjøkken. Innholdet av karbohydrater er stort. Det samme er innholdet av stivelse som omgjort til mel brukes i brødbaking. I Vest-India lages det også et alkoholdholdig brygg av poteten. Som kun nytes lokalt. I vår del av verden er søtpoteten mest populær bakt, stuet, panne-, ovns- eller frityrstekt. Søtpotet kan også med hell brukes i deserter og kakker. Det finnes to hovedtyper søtpotet; en med gult kjøtt (og rødt skall) og en med oransjefarget kjøtt (og brunt skall). På grunn av den søtlige smaken passer søtpotet godt sammen med røkt eller salt kjøtt.
Sprøstekt hvitting med søtetpotetlasagne og sauce vierge
Stikk ut en oval form av søtetpoteten og skjær den i skiver. Ta vare på avskjæret. Bak skivene i ovn i mild olivenolje, salt og pepper. Avskjæret kokes i litt vann og pureres med smør, salt og pepper. Tilsett finhakket koriander. Legg skiver og puré lagvis i den samme formen som du brukte til å stikke ut poteten med. Avslutt med en skive. Sett til side litt før servering. Skjær ut fileter av hvitting, behold skinnet på og sprøstek først på skinnsiden, stek deretter raskt på kjøttsiden. Dryss salt og pepper over. Anrett fisken sammen med søtetpotetlasagne og sauce vierge.
Vinforslag: En stor og samtidig elegant vin som
Indrefilet av okse med fritert kassava og stekesjy
Skrell kassava og skjær i tynne skiver på langs. Bruk eventuelt en ostehøvel eller lignende. Frityrstek i nøytral olje som druekjerne- eller solsikkekjerneolje. Dryss litt salt over.
Helstek fileten og skjær opp i tykke skiver. Server med kassavachips og stekesjy.
Tunfiskpastrami med sautert taro og tomatvinaigrette
Skjær tunfiskfilet til som en "rull" og stek den hardt og raskt i panne. Rull den i en blanding av sennepsfrø, finhakket estragon, chili, hvitløk og persille samt salt og pepper. La ligge litt før du skjærer den i porsjonsbiter som settes på høykant på tallerkenen. Skrell og skjær taro i julienne. Stek i panne og smak til med salt og pepper. Anrett som på bildet med tomatvinaigrette rundt.
Vinforslag:
Posjert slettvar bløt polenta tomat- og gressløksalat, balsamicosirup
Kok polentagryn med vann som angitt på emballasjen. Monter med meierismør og parmesan. Smak til med salt og pepper. Visp kraftig slik at polentaen blir luftig.
Vinforslag:
Daniel Karlsson (t.v) og Bjørn Nordheim. Le grand chef Rune Pal var for forkjølet til å stille opp.