Sett klørne i krabbe

Nå bugner fiskediskene med nykokt krabbe, og et ferdigrenset krabbeskall eller to blir til den deiligste kveldsrett til en overkommelig pris og uten for stort tidsforbruk. Heller ikke behøver du å bruke mye penger på drikkevarene som naturlig hører med.
Aase E. Jacobsen
28 August 2003 - 10:21

Selvsagt er ingenting som å koke krabbene selv og bruke en hel kveld på å møysommelig pirke ut kjøttet fra dens mange gjemmer. Men det er ikke alltid du er i stemning for det. Derfor er de ferdigrensede krabbeskallene en velsignelse for den travle. Spesielt fordi de er det perfekte utgangspunkt for en velsmakende rett.

Krabbe i seg selv er smaksrikt, forutsatt at all maten brukes, og det er du jo sikret med de ferdigrensede skjellene. Derfor må tilbehøret følge opp. Spesielt er det viktig med så vel syre som fedme. En smørsaus med safran matcher krabben svært godt. Kombinasjonen er så god at du gjerne angrer på at du ikke laget dobbel porsjon. Men en mektig forrett eller en lett kveldsrett er det uansett med de anbefalte målene.

Favorittvinen til krabbe er for undertegnede riesling - og helst fra Tyskland. Ikke alle liker denne druens evne til å ta opp jordsmonnskarakteren, dens markante syrer eller restsødme. Men det er ikke til å komme fra at så vel den usedvanlig gunstig prisete J. Bäumer Rheingau Riesling 2014 (20315) som den vesentlig dyrere Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Kabinett 2004 (50218) er uforlignelige til krabben i vår versjon.

Forskjellen på disse to vinene er ganske stor. Den rimeligste er fra Rheingau, egentlig ikke veldig langt fra Ruwer (en sidedal til Mosel), men stilen er helt annerledes. Ruwervinen er ultradelikat, florlett og slank med syrer som nærmest spiser opp all fruktsødmen slik at den nesten ikke merkes. I møte med maten holder den fortsatt stand, helt upåvirkelig men samtidig smidig og samarbedisvillig. Den er til å bli religiøs av. Rheingau-vinen er rundere og søtere i frukten men med gode nok syrer til å rense opp etter både krabbe og smørsaus.

Men som sagt, det er umulig å frelse verden med riesling. Sørfranske Perle du Sud Marsanne 2002 (13346) derimot har et langt større nedslagsfelt. En rund sødmefylt og krydret vin med bløte syrer som er virksomme nok til å møte krabben i all sin herlighet. Det klarer også ungarske l'Ameron Chardonnay 2002 (41772) som opererer i omtrent samme sjikt som den sørfranske men med forskjellig innfallsvinkel siden druen er annerledes og siden den sannsynligvis har sett innsiden av et fat hvilket gir den tilleggsbalast. Begge vinene er imidlertid gode kjøp og svært anvendelige til en lang rekke sjømatretter samt salater eller pasta med lyst kjøtt.

Vi glemmer selvsagt ikke de som sverger til øl til krabben. Et fruktig og friskt lyst øl uten for markant humlebitterhet er saken her. Siden det fortsatt er sommer i luften, er et sesongøl som Fredrikstad Sommerøl utmerket. Ellers er Isbjørn fra Mack et godt valg, men også vanlig Lysholmer gjør en og jobb.

Krabbe med safransmørsaus

Krabbe med safransmørsaus

Fremgangsmåte

  1. Finhakk koriander, sjalottløk, ingefær og chili, og bland med krabbekjøttet. 
  2. Riv skall av sitron og ha sitronskall og sitronsaft over krabbesalaten.
  3. Rist bagettskivene gyllen og sprø i en tørr stekepanne.
  4. Kok aspargesbønner et par minutter i vann tilsatt salt og ha dem så direkte over i iskaldt vann.
  5. Ta dem opp av vannet og tørk dem godt.
  6. Arranger aspargesbønnene som på bildet. Legg toasten på toppen og hell sausen rundt. Pynt med kjørvel.
  7. Safransmørsaus: Hell kokende vann på safrantrådene. La stå i 10 minutter.
  8. Kok inn finhakket løk, vin, eplebiter, safranvannet og matfløten til en tredel.
  9. Pisk inn smør og smak til med salt og hvit pepper.

Se alt du kan lage med krabbe

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her