Godbiter i pollisten
Server portvin på julaften eller gi bort som gave – her er tipsene

Server portvin på julaften eller gi bort som gave – her er tipsene

Det er ikke bare juledessertene som trives sammen med portvin. Den egner seg veldig godt under juletreet også.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2015 - 21:14

Portvin passer perfekt til julens søte gleder – alt fra riskrem via karamellpudding til peiskos.

Her er alle oppskriftene på juledessertene

POC-SRT.

Siden portvin ikke er en ensartet vintype, klarer du deg sjelden med én. Med mindre du satser på portvin av typen tawny.

Lær mer om hvordan de ulike portvinstypene blir til

Den har ofte en juleaktig karakter med nøtter og tørket frukt og er dessuten ferdig modnet når den tappes i flaske.

Minst sju år gammel

Poças Special Reserve Tawny gir aller best valuta for pengene. To hundre kroner ble for øvrig regnet som en veldig god pris også i 1998 da vi testet portvin. Noe som forteller mye om hvor lite disse vinene har økt i pris.

Se denne testen her

Poças' tawny gjør en veldig god jobb overfor de fleste juledesserter. Siden den ikke har noen aldersmarkering på etiketten, tilhører den en tawnykategori som ofte er rimelig priset, men som skjuler mange forskjeller.

Akkurat denne tilhører de fruktige typene, som likevel har god dybde med mye tørket og syltet frukt. Special Reserve innebærer for øvrig at den er en blanding av minimum sju år gammel vin og at vinen er godkjent av portvinsmyndighetene (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto).

Nesten 50 år i fat

I motsatt ende av kompleksitetsskalaen befinner Niepoort Tawny 30 Years Old seg. En portvin som har sin pris, men som samtidig er så vellagret at den dermed er sjelden vare. Den er så konsentrert at det holder med et lite glass, og her bør dråpene få all din oppmerksomhet. Den er som en dessert i seg selv. En stor opplevelse – som alltid med Niepoorts portviner.

Det er også høstens nyheter av virkelig gammel portvin. Kopke Colheita 1966 og Poças Colheita 1967 er begge to virkelige lekkerbiskener som har godgjort seg på fat i nesten 50 år. Colheita er en tawny fra én enkelt årgang og har samme krav til minstetid i fat. Men det er først etter noen tiår at det begynner å bli fart i sakene.

Den første av de to femtiåringene er litt rundere i stilen med mørkere aromaer som kakao og sjokolade, og den siste er slankere og nærmer seg gammel madeira rent aromamessig med syrlig og læraktig karakter.

Se alle de andre gode portvinene som er å få tak i

Vil du ha tips om flere godbiter, registrer deg for å motta gratis nyhetsbrev

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her