Mat
Server disse drinkene til indisk mat

Server disse drinkene til indisk mat

De varme kryddertonene fra det indiske kjøkken er utmerket både til å skape metthetsfølelse og tørst. Her får du gode oppskrifter på både tiltygg og drinker som passer til.
Aase E. Jacobsen
27 Februar 2014 - 17:32

Disse indiskinspirerte smårettene som både er lett å lage og som kan forberedes på forhånd for dermed å varmes opp like før du skal spise, enten som snacks eller som en lett middag.

Du blir tørst

Har du en indisk eller pakistansk butikk i nabolaget, kan du kanskje skaffe deg både nystekt samoosas og pakoras uten å måtte lage dem selv.

Chili og andre varme krydder setter fart i tørsten. Men det finnes alternativer til klassiske tørsteslukkere som øl. Eller hvitvin med mye fruktsødme.

Dette passer til indisk sterk

Som en av disse forfriskende drinkene.

Oppskriftene er utviklet av Kjetil Gundersen og Kjell Johnsen står for drinkfølget.

Tandoori murgh

Tandoori murgh

Fremgangsmåte

  1. Hell yoghurt i et kaffefilter og la stå i 15-30 minutter.
  2. Klargjør kyllingklubbene ved å løsne den lille senen i toppen og trekke kjøttet ned på klubben.
  3. Hogg av den lille benkulen i enden slik at du sitter igjen med en pen liten kylling klubbe med alt kjøttet i den ene enden.
  4. Rist de hele krydderne i en varm panne og støt de sammen i en morter.
  5. Tilsett de knuste krydderne i yoghurten, sammen med finhakket hvitløk, frisk koriander og litt salt.
  6. Bland godt og mariner kyllingklubbene (forsøk å holde benpipene rene for marinade) i minst 5 timer.
  7. Sett dem inn i ovn på 200 grader i 20 minutter - noe lenger om di bruker kyllinglår.
  8. Server med kokt ris og naanbrød.

Naanbrød får du også kjøpt ferdig i mange dagligvarebutikker.

Mange indiske retter venter på at du skal forsøke dem

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kjetil Gundersen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tetanka

Tetanka

Fremgangsmåte

Fyll et longdrinkglass med is og ha opp i ingrediensene. Pynt med epleskivene og server med sugerør.

Sendt inn av Kjell Johnsen,Parkteateret Bar, Oslo

Vurder oppskriften

Samoosas (frityrstekte oksekjøttposteier)

Samoosas (frityrstekte oksekjøttposteier)

Fremgangsmåte

Deig:
Bland alt det tørre, lag en liten grop i midten av bollen og hell i oljen. Tilsett vannet litt etter litt under omrøring. Kna det sammen til en fast deig. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Fyll:
Brun kjøttet i panne med oljen, og tilsett de friske krydderne. Tilsett så de tørkede og bland godt. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Kjevl ut deigen og stikk ut passe emner. Legg på fyllet og brett til fine posteier. Stek gylne i frityr. Server gjerne med en yoghurt dip eller sweet chili.

Sendt inn av Kjetil Gundersen,Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Cajun Martini

Cajun Martini

Fremgangsmåte

Fyll et stort glass med isbiter og ha opp i vermuten, rør med barskje så all isen kommer i kontakt med vermuten. Bruk en barsil og hell ut det meste av vermuten, alt etter hvor tørr du vil ha den. Ha opp i vodka og rør. Sil innholdet over i et  avkjølt cocktailglass, press oljen ut av sitronskallet over drinken og ha i chilien som garnityr. Vil du ha en mildere variant, bruker du vanlig vodka eller gin isteden.

Hvitløk- og chilivodka:
Hell ut litt av vodkaen av en full flaske og tilsett 5-6 skrelte hviløksfedd og 3-4 delte tørkete chili. La det stå et par dager og trekke. Rist på flasken et par ganger om dagen. Du kan selvfølgelig justere styrken med mer eller mindre chili og hvitløk i.
 

Sendt inn av Kjetil Johnsen

Vurder oppskriften

Pakoras (fritert aubergine med myntedipp)

Pakoras (fritert aubergine med myntedipp)

Fremgangsmåte

Bland alt og la stå i en time før bruk. Server sammen me de friterte auberginerene.

Skjær aubergineren i skiver og strø salt på, la de ligg i 15 minutter og tørk av væsken som kommer ut. Rist de tørkede krydderne og støt de fin i en morter. Bland så alt det tørre og tilsett kaldt vann til en passe røre. Varm opp frityrolje og dypp aubergineren i frityrrøren og stek de gylne. Legg de raskt på et papirklede og server med myntedip.

Sendt inn av Kjetil Gundersen,Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Mangolassi med rom

Mangolassi med rom

Fremgangsmåte

Ha alt i en blender og kjør ca 15 sekunder til passe konsistens. Hell over i longdrinkglass og pynt med mynteblad.

Tips:
Sukkermengden justerer du etter hvor søt du vil ha drinken, hvis mangoen er skikkelig søt, kan du droppe sukker helt.

Tips:
Du kan bruke både hvit og mørk rom i denne drinken. 

Her er romene fra Havana Club

Tips:
Et lite dryss kardemomme på toppen gir ekstra indisk følelse.

Her får du et annet godt tips til karibisk tropevarme 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Kjetil Johnsen

Vurder oppskriften

Papadam med marinerte reker (linseflatbrød med marinerte reker)

Papadam med marinerte reker (linseflatbrød med marinerte reker)

Fremgangsmåte

Marinerte reker:
Finhakk chili, ingefær og hvitløk. Tilsett olje, lime og ketjap manis-saus. Vend inn rekene og ha korianderen. Smak til med salt og pepper.

Stek papadamene i 3-4 sekunder og legg de over på papir. Serveres med de marinerte rekene oppå.

Sendt inn av Kjetil Gundersen,Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Pitcher med øl og lime og iskald chili- og hvitløksvodka fra fryseren

Pitcher med øl og lime og iskald chili- og hvitløksvodka fra fryseren

Fremgangsmåte

Fyll en stor mugge med pils og limebåter og sett 0,25 l glass ved siden av.
Vodkaen serveres i små shotglass. Oppskrift på vodka: se Cajun Martini .

Sendt inn av Kjell Johnsen,Parkteateret Bar, Oslo

Vurder oppskriften

Pilus med hot chilisaus (søtpotetboller med sambal olek)

Pilus med hot chilisaus (søtpotetboller med sambal olek)

Fremgangsmåte

Skrell søtpotetene og kok de møre i vann uten salt. Kna de så til en jevn smete og ha i egg, krydder og mel. Smak til med salt, sitron skall og pepper.

Friter i middels varm olje til de er gylne. Server med en sterk chilisaus (kan kjøpes ferdig, sambal olek). Dypp forsiktig i denne sausen, da den er sterk.

Sendt inn av Kjetil Gundersen,Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Lynchburg lemonade

Lynchburg lemonade

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene utenom Sprite i en cocktailshaker halvfull med isbiter. Rist  godt i 10-12 sekunder og ha alt i et longdrinkglass.

Fyll opp med Sprite og pynt med sitron og for eksempel mynteblader.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Kjell Johnsen,Parkteateret Bar, Oslo

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her