Drikke
Seriøs og prisgunstig

Seriøs og prisgunstig

Denne barberaen har både modning og karakter å by på – og det til en fin pris.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Du må opp i rundt 150 kroner for å få en barbera med noe annet enn bare frisk bærsaftighet. Selv i dette prisleiet er det ikke så mye karakter å finne. Trinchero Barbera d'Asti Superiore 2008 (92116) skiller seg ut ved både å ha særpreg og at den er tre-fire år eldre det meste som er på markedet.

Kul vin

Det er fordi produsenten Ezio Trinchero bevisst lar vinen ligge lenge. Betegnelsen «superiore» tilsier minst 14 måneders modning hvorav seks skal være i fat. Hos Trinchero er tiden i de tradisjonelle store fatene av slavonsk eik ett år og den påfølgende flaskemodningen varer til Ezio mener den er klar for markedet. Selve gjæringen foregår i sementtanker. Hvilket bidrar til et veldig tradisjonelt uttrykk.

Resultatet er en virkelig kul vin som er langt fra ferdig, og som fortsatt vil utvikle seg videre de neste fem årene. Fine lett utviklete aromaer med fine jordsmonnstoner, urter og krydder. Sødmefylt og innsmigrende med fin saftighet og myke slanke tanniner. En super vin til lam eller rike pasta- og polentaretter.

Oransjevin

Trincheros vingård ligger i den sørlige delen av det store området for Barbera d’Asti DOCG, i Agliano Terme, sør for Nizza Monferrato. Den har noen av de aller eldste barberavinmarkene i området. Vår vin kommer fra gårdens yngre vinmarker, rundt 20 år. Vigne del Noce derimot ble plantet på 1920-tallet og gir en vin det går gjetord om og som er ventet til Norge i 2004-årgangen til høsten.

Trinchero tilhører ellers den voksende gruppen av naturvinprodusenter og er representert med én hvitvin i denne kategorien, en såkalt oransjevin. Skallkontakt før gjæring gir en oransjelignende farge og setter samtidig mye preg på både duft og smak, ikke minst får vinen tanniner, noe som jo ikke er så vanlig for hvitvin. Den lange tiden i store eikefat etter gjæringen gir vinen mulighet til å utvikle seg videre.

Trinchero Bianco 2007 (10844) er en svært kraftig vin som faktisk trengte noe mer tid da jeg smakte den for et år siden. Fortsatt er den ganske tøff og krever smaksrike/fete retter med lam eller svin.
Trinchero driver som seg hør og bør økologisk og tilsetter ei heller gjær.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her