Drikke
Seriøs og prisgunstig

Seriøs og prisgunstig

Denne barberaen har både modning og karakter å by på – og det til en fin pris.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Du må opp i rundt 150 kroner for å få en barbera med noe annet enn bare frisk bærsaftighet. Selv i dette prisleiet er det ikke så mye karakter å finne. Trinchero Barbera d'Asti Superiore 2008 (92116) skiller seg ut ved både å ha særpreg og at den er tre-fire år eldre det meste som er på markedet.

Kul vin

Det er fordi produsenten Ezio Trinchero bevisst lar vinen ligge lenge. Betegnelsen «superiore» tilsier minst 14 måneders modning hvorav seks skal være i fat. Hos Trinchero er tiden i de tradisjonelle store fatene av slavonsk eik ett år og den påfølgende flaskemodningen varer til Ezio mener den er klar for markedet. Selve gjæringen foregår i sementtanker. Hvilket bidrar til et veldig tradisjonelt uttrykk.

Resultatet er en virkelig kul vin som er langt fra ferdig, og som fortsatt vil utvikle seg videre de neste fem årene. Fine lett utviklete aromaer med fine jordsmonnstoner, urter og krydder. Sødmefylt og innsmigrende med fin saftighet og myke slanke tanniner. En super vin til lam eller rike pasta- og polentaretter.

Oransjevin

Trincheros vingård ligger i den sørlige delen av det store området for Barbera d’Asti DOCG, i Agliano Terme, sør for Nizza Monferrato. Den har noen av de aller eldste barberavinmarkene i området. Vår vin kommer fra gårdens yngre vinmarker, rundt 20 år. Vigne del Noce derimot ble plantet på 1920-tallet og gir en vin det går gjetord om og som er ventet til Norge i 2004-årgangen til høsten.

Trinchero tilhører ellers den voksende gruppen av naturvinprodusenter og er representert med én hvitvin i denne kategorien, en såkalt oransjevin. Skallkontakt før gjæring gir en oransjelignende farge og setter samtidig mye preg på både duft og smak, ikke minst får vinen tanniner, noe som jo ikke er så vanlig for hvitvin. Den lange tiden i store eikefat etter gjæringen gir vinen mulighet til å utvikle seg videre.

Trinchero Bianco 2007 (10844) er en svært kraftig vin som faktisk trengte noe mer tid da jeg smakte den for et år siden. Fortsatt er den ganske tøff og krever smaksrike/fete retter med lam eller svin.
Trinchero driver som seg hør og bør økologisk og tilsetter ei heller gjær.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her