Ukens kake

Manna/mannik - ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Denne suksessformelen brukes for mange ukrainske oppskrifter.
03 Mars 2022 - 12:00

Ikke så merkelig all den tid Ukraina er en av verdens viktigste hveteprodusenter, faktisk den fjerde største i 2021. Det sies at fargene på flagget symboliserer de endeløse gule  hveteåkrene mot den blå himmelen. En hel verden holder nå pusten for hvordan den kommende hvetesesongen blir. Ukraina og Russland dekker sammen en firedel av hele verdens hvetebehov. Et svimlende høyt tall. 

Det er en mager trøst at ikke vi oppe i nord blir direkte berørt, siden vi får vårt korn fra Tyskland og USA, men at hvetemelet blir mer luksus med betydelig prisøkning på grunn av invasjonen, er bankers.

Har du en pakke semulegryn i skapet, er det nå du skal bruke den. Det kan hende det blir lenge til neste gang. 

Semulegryn er den innerste og hardeste delen av hvetekjernen som ikke males like lett som resten. Navnet semule kommer av semolina som bestyr semi-malt - altså ikke helt malt. Derfor brukes de for det meste i grøter og puddinger. Og sjelden i gjærbakst, i hvert fall ikke alene siden det ikke har den samme bakeevnen som hvetemel. Derfor er det da også 50/50 semule og hvetemel i denne oppskriften.

Se våre andre oppskrifter med semule

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Fremgangsmåte

  1. Bland de tørre ingrediensene.
  2. Pisk eggene og rør inn vekselsvis med kefiren.
  3. Tilsett smeltet smør og rør godt. La stå og svelle i 30 minutter.
  4. Ha i hakkete valnøtter og rosiner.
  5. Hell i en smurt springform drysset med semulegryn og stek i 45 minutter ved 180 grader.
  6. Bruk trepinne for å sjekke om den er gjennomstekt.

Server med rømme og syltetøy.

Se våre andre oppskrifter med semule

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her