Ukens kake

Manna/mannik - ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Denne suksessformelen brukes for mange ukrainske oppskrifter.
03 Mars 2022 - 11:00

Ikke så merkelig all den tid Ukraina er en av verdens viktigste hveteprodusenter, faktisk den fjerde største i 2021. Det sies at fargene på flagget symboliserer de endeløse gule  hveteåkrene mot den blå himmelen. En hel verden holder nå pusten for hvordan den kommende hvetesesongen blir. Ukraina og Russland dekker sammen en firedel av hele verdens hvetebehov. Et svimlende høyt tall. 

Det er en mager trøst at ikke vi oppe i nord blir direkte berørt, siden vi får vårt korn fra Tyskland og USA, men at hvetemelet blir mer luksus med betydelig prisøkning på grunn av invasjonen, er bankers.

Har du en pakke semulegryn i skapet, er det nå du skal bruke den. Det kan hende det blir lenge til neste gang. 

Semulegryn er den innerste og hardeste delen av hvetekjernen som ikke males like lett som resten. Navnet semule kommer av semolina som bestyr semi-malt - altså ikke helt malt. Derfor brukes de for det meste i grøter og puddinger. Og sjelden i gjærbakst, i hvert fall ikke alene siden det ikke har den samme bakeevnen som hvetemel. Derfor er det da også 50/50 semule og hvetemel i denne oppskriften.

Se våre andre oppskrifter med semule

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Fremgangsmåte

  1. Bland de tørre ingrediensene.
  2. Pisk eggene og rør inn vekselsvis med kefiren.
  3. Tilsett smeltet smør og rør godt. La stå og svelle i 30 minutter.
  4. Ha i hakkete valnøtter og rosiner.
  5. Hell i en smurt springform drysset med semulegryn og stek i 45 minutter ved 180 grader.
  6. Bruk trepinne for å sjekke om den er gjennomstekt.

Server med rømme og syltetøy.

Se våre andre oppskrifter med semule

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her