Ukens kake

Manna/mannik - ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Semulegryn og kefir gjør formkaken ekstra saftig

Denne suksessformelen brukes for mange ukrainske oppskrifter.
03 Mars 2022 - 11:00

Ikke så merkelig all den tid Ukraina er en av verdens viktigste hveteprodusenter, faktisk den fjerde største i 2021. Det sies at fargene på flagget symboliserer de endeløse gule  hveteåkrene mot den blå himmelen. En hel verden holder nå pusten for hvordan den kommende hvetesesongen blir. Ukraina og Russland dekker sammen en firedel av hele verdens hvetebehov. Et svimlende høyt tall. 

Det er en mager trøst at ikke vi oppe i nord blir direkte berørt, siden vi får vårt korn fra Tyskland og USA, men at hvetemelet blir mer luksus med betydelig prisøkning på grunn av invasjonen, er bankers.

Har du en pakke semulegryn i skapet, er det nå du skal bruke den. Det kan hende det blir lenge til neste gang. 

Semulegryn er den innerste og hardeste delen av hvetekjernen som ikke males like lett som resten. Navnet semule kommer av semolina som bestyr semi-malt - altså ikke helt malt. Derfor brukes de for det meste i grøter og puddinger. Og sjelden i gjærbakst, i hvert fall ikke alene siden det ikke har den samme bakeevnen som hvetemel. Derfor er det da også 50/50 semule og hvetemel i denne oppskriften.

Se våre andre oppskrifter med semule

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Ukrainsk semulegrynskake med valnøtter og rosiner

Fremgangsmåte

  1. Bland de tørre ingrediensene.
  2. Pisk eggene og rør inn vekselsvis med kefiren.
  3. Tilsett smeltet smør og rør godt. La stå og svelle i 30 minutter.
  4. Ha i hakkete valnøtter og rosiner.
  5. Hell i en smurt springform drysset med semulegryn og stek i 45 minutter ved 180 grader.
  6. Bruk trepinne for å sjekke om den er gjennomstekt.

Server med rømme og syltetøy.

Se våre andre oppskrifter med semule

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her