Drikke
Satser på egen butikkjede for øl

Satser på egen butikkjede for øl

Gulating har nå ølbutikker i Strømmen, Larvik, Trondheim, Lørenskog og Arendal. Flere er underveis.
Redaksjonen
21 Mai 2015 - 10:52

Det femte Gulating-utsalget åpnet 15. mai i Arendal med Jan Ove Steinsvik som daglig leder. Ifølge Gulating-gründerne Else Marie og Rolf I. Skår snakker vi om «Norges beste innkjøper av øl». Steinsvik kom nemlig fra Matkroken Natland i Bergen som har hatt Norges beste utvalg av øl (i tillegg til mye annet godt, red.anm.).

Ideen bak Gulating er «å la folket bestemme hva som skal være i hyllene. På den måten får de også bedre smaksopplevelser, større mangfold, ferskere og mer kortreist øl». Gulating startet opprinnelig som Fossen Bryggeripub og Gulating Ølutsalg i Dale i Sunnfjord i 2012. I skrivende stund er det blitt  fem utsalg utover landet. Etter sommeren kommer det også et utsalg i Bergen og flere andre er under planlegging. - Målet er å bli en landsdekkende kjede innen et par år, forteller Gulatings markedssjef, Cecilie Galtung Døsvig.

Maks 4,7 prosent

Ølbutikken på Triaden i Lørenskog åpnet tidligere i måneden. Den tilbyr 300 forskjellige øl hvorav to tredeler er norskbrygget, melder Ølportalen.no.

– Det er norsk øl som har fokus, og vi ønsker å slippe til så mange som mulig. Vi vil gjøre plass til de mange små bryggeriene, forteller Kenneth Sørensen, driftssjef for Gulating i Oslo og Akershus til Ølportalen.

Med flere enn 100 bryggerier bare i Norge er det nok å velge mellom, også for en butikk som bare kan selge øl som holder maks 4,7 prosent alkohol.

Gulating er derfor noe ganske annet enn ølmonopolene som det tidligere var en del av rundt omkring i landet og som utmerket seg ved å ha et usedvanlig dårlig utvalg av øl. Etter at ølmonopolene forsvant, det siste var Fauske i 2012, har de lokale dagligvarebutikkene fått «ansvaret» for å forsyne lokalbefolkningen med «butikkøl».

Ikke bare øl

Sørensen mener imidlertid at Gulating er et viktig supplement til de vanlige dagligvarekjedene hvor ølet ikke får den plassen det kunne få. – Ølfloraen forsvinner i dagligvarebutikkene. Vi vil heller profilere de mindre bryggeriene enn de store for å vekke nysgjerrighet hos folk, sier Sørensen til Ølportalen.no.

Ifølge Galtung Døsvig vektlegges lokale brygg i de respektive utsalgene. -I tillegg vil kunden få kyndig veiledning om blant annet valg av øl til mat. Bøker, ølglass og gavepakninger selger vi også, forteller hun.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Ukens drink

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk  - her får du oppskriften
Ukens kake

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk - her får du oppskriften

Ingen fastelavnssøndag uten boller. Små som store ser frem til denne dagen. Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Her får du svaret og selvsagt gode tips for bollebaksten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagen fortjener en saftig og mør biff som denne med lekre hasselbackpoteter
Dagens rett

Fredagen fortjener en saftig og mør biff som denne med lekre hasselbackpoteter

Dagens rett kan lages på grillen, inne eller ute, og trenger "bare" poteter som tilbehør for å skape feststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Ukens drink

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her