Mat
Salt svineknoken selv - det er enkelt og sabla godt

Salt svineknoken selv - det er enkelt og sabla godt

Svineknoke er en ufortjent lite brukt råvare som i hjemmesaltet utgave og med fint drikkefølge blir mottatt. Her er oppskriften.
Aase E. Jacobsen
27 Oktober 2014 - 10:00

I det siste har saltet fått mye negativ oppmerksomhet og er nå erklært som fiende nummer en på linje med sukkeret. Men saltet er imidlertid så mye viktigere for oss - og med langt flere positive sider - enn (det raffinerte) sukkeret. Mens det går fint å lage mat uten bruk av sukker, er det så å si umulig å utelate saltet.

Saltet til slutt

Men salt krever alltid en hårfin balanse. En ting er at alle har forskjellig toleranse for salt, en annen er at råvarene absorberer salt forskjellig og salt trenger tid på å trenge inn i kjernen. Det er en grunn til at salt i oppskrifter ofte ikke angis med eksakt mengde. Alle kokker må derfor lære seg til å smake på maten, og saltet er det siste vi tilsetter. Mens det er umulig å fjerne en overdose med salt, er det alltid mulig å tilsette mer.

I næringsmiddelindustrien brukes altfor mye salt, og kjøttindustrien er intet unntak. Her sprøytes saltoppløsning inn i kjøttet og det gir ikke den balanserte smaken som kjøtt saltet på tradisjonelt vis altså med grovsalt. En langt mer kostbar og langsom prosess, men som vi aldri kan få understreket mange nok ganger, god mat tar tid - og koster gjerne litt mer.

Hjemmesalting er enkelt

Såkalt lettsaltet som du finner i butikken er i derfor i fleste tilfeller altfor salt til å bære navnet.
Konsekvensene for forbruker er som regel at matopplevelsen blir redusert. Mat som er for salt gir ikke bare en forringet smak, du får også ubehag i etterkant i form av tørst. Dessuten vil mat som er for salt ødelegge opplevelsen av drikken du velger til. Selv øl liker ikke for salt mat.

Mange forbrukere er lite vant med å bruke tradisjonelle produkter som eksempelvis lettsaltet svineknoke. På den måten går de glipp av noe godt - som dessuten koster lite penger. Derfor slå vi et slag for å salte knoken selv.

Du styrer prosessen

Ferske svineknoker får du lett tak i ved å bestille i nærmeste kjøttdisk, og grovsalt selges i alle dagligvarebutikker. Du legger knoken enkelt i en balje eller bolle og fyller den opp med grovsalt slik at kjøttet er godt dekket. Så setter du den kjølig i tre døgn. Så er det bare å ta den opp, skylle knoken godt og la den koke i minst to - gjerne to og en halv time.

Mens knoken og eple/tomatmarmeladen koker, kan du jo nyte høstværet eller gjøre andre helgeaktiviteter. De øvrige ingrediensene til svineknoken gjør du i en håndvending. Når du salter kjøttet selv, blir det mye lettere å skape en optimal kombinasjon mellom mat og drikkefølge.

Øl vs. hvitvin

Når maten blir veldig salt, er det bare vann som duger. Da må selv øl gi tapt. Men når vår omgang med saltet er så diskret som her, kan vi velge fra øverste hylle. Og da tenker vi ikke på øl fra super'ns hyller, men heller de komplekse ølsortene som etter hvert er blitt å finne på polet. Dette er mer eller mindre håndverksmessig og i hvert fall tradisjonelt laget øl som har fått lov til å beholde alkoholinnholdet som er nødvendig for å oppnå den optimale smaken. Og akkurat alkoholnivået har en god del av skylden (selvsagt i tillegg til våre politikere) for at denne type øl er så vidt høyt priset. Men likevel verd hver krone. Dette er nemlig ikke øl som skal bælmes men nippes til på samme måte som du nyter vin til maten.

Belgia ligger fremst på tungen når det gjelder opphav til virkelig spennende øltradisjoner. Duvel (20609) (for 33 cl) er et imponerende øl med nydelig friskhet og fruktighet i retning lime og gule epler. Bitterheten i avslutningen er svært godt balansert. Overfor maten er den rett og slett nydelig på den forfriskende fruktige siden. Duvel er ølets svar på en riesling som er det klassiske hvitvinsfølget til en rett som denne. Den østerrikske utgaven av druen, Domäne Wachau Terrassen Riesling Federspiel 2013 (20448) fra Freie Weingärtner Wachau gjør også en meget godt jobb.

Aller mest kjent i den belgiske ølflora er de seks trappistklosterene, blant dem Westmalle som lager et såkalt tripel som er den sterkeste av klosterølsortene. Westmalle Trappist Tripel (20217) (for 33 cl) som regnes som den opprinnelige tripelen holder 9,5 prosent. Men tro ikke at det på noen måte gjør ølet uharmonisk. Alkohol smaker riktignok søtt, men sødmen er likevel fint balansert. Dette ølet er like rundt og fyldig som Duvel er friskt og fruktig. Men siden det også har en fin friskhet blir det ikke for tungt for maten.

Øl vs. rødvin

Dens vinmessige parallell er en rik hvitvin - ofte i form av en hvit burgunder - men i denne konteksten er en riesling spätlese mer passende. Som moselvinen Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2013 (3769) som byr på et rikt fruktpreg, god sødme og flotte syrer, en smak som vokser i munnen og tar de fleste matmessige utfordringer uten problemer.

Men det finnes også ølsorter som har samme struktur som en rødvin - altså med noe mer bitterhet som fungerer som rødvinens tanniner. Orval Trappiste (20608) (for 33 cl) er imidlertid ikke et øl hvor bitterpreget dominerer, for i perfekt harmoni med humlepreget (som jo er ansvarlig for bitterheten) finner vi god syrlighet, fyldig maltpreg og spennende utviklete aromaer i retning skogbunn, lær og søte røde epler. Og igjen en veldig match med maten.

Aromamessig er dette ølet i nært slektskap med en moden burgunder som Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins Rouge 2009 (31712), en deilig og myk rødvin med deilig friskhet som smyger seg veldig godt rundt aromaene i maten - og så den litt utfordrende eple/tomatmarmeladen.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Svineknoke i fint selskap

Svineknoke i fint selskap

Fremgangsmåte

  1. Salting:
    Legg knoken i en balje eller bolle og fyll opp med grovsalt slik at kjøttet er godt dekket. Sett kjølig i tre døgn. Ta knoken opp og skyll den godt.
  2. Legg svineknoken i en stor kasserolle og hell over eplesaft og eddik. Fyll opp med vann til kjøttet er dekket. Kok opp og skum godt. Ha oppi krydder og la trekke i 2-2½ time.
  3. Ta kjøttet opp av kraften og avkjøl litt før du skjærer det løst fra beinet og i pene skiver. Kok opp buljongen sammen med løk, gulrøtter og pastinakk og la småkoke til grønnsakene er møre, 7-10 minutter. Kok småløken i 4 minutter til slutt.
  4. Ta opp grønnsakene
    Ha pastinakkskivene i en blender sammen med fløte. Kjør til fin krem. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Hold varm.
  5. Gulrøttene og løken vendes i smør og honning og smakes til med salt, pepper og sitronsaft like før servering. Buljongen kokes litt inn til den er perfekt salt. Sil og hold varm. Smak eventuelt til med (salt og) pepper. Du kan godt ha kjøttet tilbake i buljongen slik at det holdes varmt frem til servering.
  6. Eple/tomatmarmelade:
    Legg tomatene over i kokende vann og fjern skinnet. Del hver tomat i fire. Kok opp eplebåter, tomater av begge slag, sukker, eddik og sitron. La det koke under lokk i minst 1 time. Rør av og til. Marmeladen fylles så over på helt reine glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig. Kan fryses.
  7. Anretting:
    Legg kjøttet i dype tallerkener. Hell over varm buljong. Fordel gulrotstaver og løk i tallerkenene. Topp med en god skje pastinakkrem og eple/tomatmarmelade. Pynt med grovhakket persille.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her