Ingenting slår den avslappete stemningen en sen julaften. Alle er eller burde være mette og fornøyde. Barna er opptatt av å utforske nye leker, og de voksne fordyper seg gjerne i samtaler. Ofte til et glass med noe ekstra godt som nytes sammen med nøttene eller småkakene, konfekten og kaffen. Noen venter sågar med desserten til etter at julegavene vel er åpnet. Da mine barn var små, spiste vi desserten aller først - før vi åpnet julegavene. Det viktigste først med andre ord.
I alle familier gjennomføres juleritualene på egne og svært så faste måter - og godt er det. Forutsigbarhet er regel nummer én denne dagen, men innimellom trenger også juleritualene litt inspirasjon utenfra. Selv om riskremen for mange er hellig, finnes det alternativer som ligger nær opp til i velsmak. Derfor vil jeg slå et slag for sagopuddingen som er en god gammeldags dessert og som både store og små vil elske. Spesielt når den ligger på en gelé av blodappelsin og får et godt dryss av krokan på toppen.
Selvsagt kan de voksne få tviholde på den særnorske tradisjonen med å drikke kaffe (og cognac) til desserten, og det er fullt mulig å drikke cognac til denne desserten, men det finnes langt bedre alternativer på vinsiden. Jeg har plukket frem et utvalg viner som både passer til desserten og til nøttene/småkakene/konfekten senere på kvelden. For øvrig gode alternativer til cognac for de som ikke liker det.
Og siden vi er inne på temaet nordmenns favorittbrennevin nummer én, er det naturlig å trekke frem en spennende og særegen hetvin, nemlig Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old. Den er laget ved at ugjæret druemost tilsettes cognac for deretter å modnes i fat. Denne utgaven har åtte år bak seg og har derfor allerede fått innslag av tørkede frukter som aprikos i tillegg til friske gule frukter, snev av sjokolade og noe fat, akkurat som en ung og fruktig cognac. I ettersmaken kommer også nøtter frem. Dette er hetvinen for cognacelskeren, men også for den som liker cognacsmaken men som synes at brennevin er for sterkt. Uansett fungerer den veldig godt til så vel småkakene, nøttene, konfekten og desserten.
Portvin er for mange julehetvin nummer én. Av forståelige grunner. Portvin er både rik, sødmefylt og akkurat passe "varm". Men det finnes et utall ulike typer og enda flere produsenter. Og utvalget i Norge henger godt med. Ikke mindre enn 190 ulike viner er imponerende mye. Jeg har derfor funnet frem tre ulike portviner som representerer hver sin stil og som alle gjør en veldig god jobb overfor julaftens mange søte innslag.
Churchill's Tawny Port 10 Years er en ultraklassisk portvin, både fordi den middels vellagrete typen er den de fleste forbinder med portvin, og fordi den på grunn av sin mykhet og utviklede fruktaromaer fungerer så godt til så vel fløtebaserte desserter som andre søtsaker med nøtter og sjokolade.
Men for portvinselskeren kommer ingen ting opp mot portvin fra en enkelt årgang. Det faktum at modningen er skjedd i flasken og ikke i et fat er det som i stor grad gjør såkalt vintage portvin. Det intense preget av mørke bær samt et godt tanninbitt beholdes lenge. Men etter 10-15 år begynner det å skje saker og ting.
Vellagret vintage er imidlertid sjelden vare på polet, men moden colheita er et godt alternativ. Som 43 år gamle Kopke Colheita 1980 Selv om vi finner en rekke andre aromaer enn mørke bær, som mokka, sjokolade og krydder, er den fortsatt imponerende ungdommelig. Og dermed et meget godt eksempel på hvordan dronningen av portvin utvikler seg. Hvis du reagerer på prisen, kan du beroliges med at dette er virkelig billig.
Velger du å nyte den til denne julens godsaker, den er en drøm til sagopuddingen, og ikke tømmer flasken, er det godt å vite følgende: Det er bare å sette den i kjøleskapet. Den lange fatmodningen har gjort den vel forberedt overfor oksygen og holder veldig lenge etter at den er åpnet. Altså i motsetning til vintage portvin som må behandles som annen vin. Så snart den er åpnet, bør den drikkes i løpet av et par dager, og den bør oppbevares kjølig i mellomtiden.
Den minst kjente portvinsstilen er den hvite - eller skal vi si gylne. Fargeforskjellen kommer selvsagt av at det benyttes helt andre druer for den hvite, blant annet malvasia og moscatel. Churchill's Dry White Port har tilbrakt lang tid i fat! Den er en aldeles fortryllende vin med masse moden og tørket gul frukt samt ikke minst nøtter, og en fantastisk god vin til sagodesserten. En vin som vil fange din interesse og beholde den langt utover julaften.
Men den er kanskje litt krevende for den som ikke er veldig bevandret i vinverdenen. Da er det bedre å satse på en vin som er yngre og fruktigere men som fortsatt har de samme aprikosaromaene og en touch av nøtter. Og Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest ligger ikke langt tilbake i kompleksitet. Den er bare så ung ennå at den ikke viser alt den er god for. Men den viser nok til å matche sagopuddingen med glans samtidig som den godt kan nytes sammen med nøtter og annet juleknask. Denne tokayeren er dessuten en naturlig vin med moderat prosent. Det vil si at den ikke er tilsatt sprit som de andre og derfor er et godt alternativ på en dag det kan bli mye av det meste.