Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Claude Dugat lager vanvittig gode viner – som overgår mange av de andre superhypene fra Burgund. Her får du mer for pengene, men familien Dugat sine viner er altså langt fra billige.
Likevel er det slik at selv deres enkleste viner holder ekstremt høy kvalitet. Uten at det reflekteres i prisen. Vel koster de rundt 200 kroner mer enn de billigste bourgogne rouge-ene, men kvalitetsmessig er de på en annen planet.
Sitt klar foran pc-en
Og i 2011 er denne Claude Dugat Bourgogne 2011 (65298)aldeles imponerende med en større konsentrasjon enn samme vin, Claude Dugat Bourgogne Rouge 2012 (21583), i 2012. Noe som burde være motsatt, gitt at 2011 er et «bløtere» år enn 2012, men slik framstod i alle fall de to flaskene jeg fikk smake.
Det er kommet drøyt to hundre flasker av 2011-eren – og halvparten så mye av 2012-eren til Norge, og de kommer til å forsvinne fort fredag morgen kl 9.00 når det åpnes for bestilling. Så sitt klar foran pc-en. Sannsynligheten for at du lykkes er trolig større enn om disse vinene var blitt solgt gjennom spesialpolet. Da måtte du ligget i telt for å komme i nærheten. Nå kan du i alle fall sitte varmt og godt hjemme eller på kontoret når du angriper tastaturet.
Dette var forrige burgundslipp på spesialpolet
Ettertraktet vil også Claude Dugat Gevrey-Chambertin 2012 (21580)være. Den er nemlig en kommunevin i superklassen. Claude Dugat Gevrey-Chambertin 2011 (20995)er hundrelappen billigere, men altså mer slik det kan forventes av 2011, mer fruktig, men likevel veldig interessant også for kjelleren.
På premier cru-nivå blir det selvsagt mer av alt, og Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1. Cru 2012 (21585)skuffer ikke. Den får druer fra to små parseller i de noe anonyme premier cru-ene Craipillot og Perriere. Men sammen gir de altså en vin med vanvittig lekker fruktkarakter.
Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1. Cru Lavaux St. Jacques 2012 (21581)er mer jordlig i stilen, men også den sykt god og en vin som absolutt bør legges i kjelleren. For den som er på jakt etter noe som er mer tilgjengelig er Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1. Cru 2011 (20994)en veldig interessant vin, både fordi den har fått noen år på seg og fordi prisen fortsatt er «historisk».
Ekstremt lavt utbytte er årsaken
Det aller helligste, grand cru-ene, er en verden for seg. Og Claude Dugat Griotte-Chambertin Grand Cru 2012 (21584)tok i alle fall pusten fra meg. En vin kan ikke bli bedre enn dette, om det lar seg gjøre, ja, så er det all grunn til å ønske den velkommen, men det er vanskelig å forestille seg. En vin som dette kan beskrives over en A4-side – eller en fullskjerm - men det skal du slippe å lese. Får du tak i en flaske av denne, ja, da er hele året reddet.
Claude Dugat Chapelle-Chambertin Grand Cru 2012 (21579)er så å si like heftig, men mer i en kompleks fast stil. Og Claude Dugat Charmes-Chambertin Grand Cru 2012 (21582)er forførende og eksotisk, og lever derfor opp til navnet.
Nøkkelen til Dugat-vinenes suksess ligger i vinmarkene og det lave utbyttet på rundt 18 hl/ha. Dugats planter må virkelig kjempe med naturkreftene. Med den høye beplantingstettheten i Burgund ser vi raskt at det er ikke mange druene hver vinplante gir. Det er nettopp dette som kjennes igjen i smaken. Vinene verken klares eller filtreres hvilket gjør at mest mulig smakselementer blir igjen.