Røykeloven tre år

Det er tre år siden røykeforbud ble innført på norske restauranter. Men restaurantnæringen har lært seg å leve godt med loven.
Redaksjonen
06 Juni 2007 - 02:23

- Røykeforbudet ga en kortvarig omsetningsnedgang, men nå er veksten tilbake, sier Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv.
 
Omsetningsfall
Serveringsbedrifter i Norge opplevde et fall i omsetningen etter at Tobakkskadeloven forbød røyking på restauranter fra 1. juni 2004. Men nå er omsetningen tilbake på nivået fra røykeforbudet ble innført. I 2006 lå omsetningen vel 13 prosent over omsetningen i 2004.
 
Det er SSBs omsetningsstatistikk for hotell- og restaurantnæringen som viser disse tallene.Statistikken viser omsetningen innen de ulike bedriftskategorier i næringen. 
 
Vekst på restauranter
- Selv om omsetningen totalt har økt, er det en kjensgjerning at utviklingen nok har vært ulik fra en bedriftskategori til en annen. Størst tilbakegang har det nok vært på puber og det man gjerne omtaler som brune kafeer. Størst vekst har det vært på restauranter i det mer klassiske segmentet, sier Solheim.
 
NHO Reiseliv har i tiden etter at røykeforbudet ble innført, hatt betydelig pågang fra representanter for næringen i andre land hvor man ser at røykeforbud på spisesteder er på trappene. Det har vært stor interesse for hvilke konsekvenser man har kunnet registrere i Norge, også fra utenlandske medier. Presse fra så langt unna som i Japan har vært i Oslo for å lage reportasjer om røykeforbudet.
 
Foregangsland
Mens Norge i 2004 var et foregangsland, er vi nå i ferd med å få følge av en rekke andre land. Dette har nok også bidratt til at røyeforbudet oppleves som mindre dramatisk.
 
- Samarbeidsvillige gjester har medvirket til at dette nå fungerer bra de fleste steder. I dag er det nok bare et lite mindretall i næringen som ønsker adgangen til å røyke gjeninnført på utestedene, sier Solheim.
 
Endringer
Forbudet har likevel medført endringer i restaurant-Norge.
 
- Enkelte av de brune pubene som merket røyeforbudet kraftigst forsvant for godt. Man ser også en helt annen tilrettelegging for gjestene utendørs, sier Solheim. 
 
Hun mener de mange tilrettelagte uteserveringene har endret bybildet i positiv retning de fleste steder.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribberestene får nytt liv i en banh mi
Dagens rett

Ribberestene får nytt liv i en banh mi

I løpet av en halvtime har du tryllet dem om til en saftig, sprø og syrlig-skarp smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mangler du en forrett til nyttårsmenyen, er denne kombinasjonen av krabbe og mango løsningen
Dagens rett

Mangler du en forrett til nyttårsmenyen, er denne kombinasjonen av krabbe og mango løsningen

Superenkel, men likevel ytterst velsmakende, for her får både kongekrabbe og moden mango skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sent ute med å sikre nyttårsboblene? Null stress disse får du for 195 kroner
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribberestene får nytt liv i en banh mi
Dagens rett

Ribberestene får nytt liv i en banh mi

I løpet av en halvtime har du tryllet dem om til en saftig, sprø og syrlig-skarp smaksopplevelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mangler du en forrett til nyttårsmenyen, er denne kombinasjonen av krabbe og mango løsningen
Dagens rett

Mangler du en forrett til nyttårsmenyen, er denne kombinasjonen av krabbe og mango løsningen

Superenkel, men likevel ytterst velsmakende, for her får både kongekrabbe og moden mango skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny
Guide
Oppskrifter januarmenyen

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere. Her er 25 oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mexico: Maten som overlevde europeerne kalles førcolumbiansk
+

Mexico: Maten som overlevde europeerne kalles førcolumbiansk

Førcolumbianske mattradisjoner er en av grunnpilarene i det meksikanske kjøkkenet. Samtidig er det en gastronomi som fortsatt lever i beste velgående i sin opprinnelige form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sent ute med å sikre nyttårsboblene? Null stress disse får du for 195 kroner
+
Ukens vin
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her