Røverkjøp fra Douro

Ukens vin gir fantastisk kvalitet for en liten penge. Og produsenten har mer godt å by på.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Cister da Ribeira 2005 (55741) er ikke bare svært prisgunstig sammenlignet med andre viner fra samme område som er Douro i Nord-Portugal.

Den er også en usedvanlig god rødvin som kan måle seg med langt dyrere viner fra så vel østre Frankrike som nordre Italia.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Alle portvinsdruene
Flott preg av saftige mørke bær og noe krydder, særlig vanilje, med tydelige assosiasjoner til ung portvin. Så er den da også laget av de viktigste portvinsdruene: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz og tinta barroca.

Saftig og krydret
I munnen er den saftig og krydret med supre syrer og gode men ikke veldig markante tanniner, et visst jordsmonnspreg bidrar med ytterligere karakter. Avslutningen er lang og saftig.

Helst kjøtt
Denne svært så vellagete og elegante rødvinen til den lille pengen er selvsagt en strålende og svært allsidig matvin. Selv om det ikke er dens foretrukne arena, fungerer den faktisk også godt til torsk med kraftig tilbehør. Aller best trives den sammen med kjøtt, og helst det røde.

Bare A-klasse
Produsenten Quinta da Ventozelo er ny på det norske markedet men en av de eldste vingårdene i Douro med en historie som startet med cistersiensermunkenes druedyrking i middelalderen. Derav navnet på ukens vin. Quinta da Ventozelo ble etablert som vingård  på 1500-tallet.

Quinta da Ventozelo er dessuten en av de største - noe som i seg selv ikke er et kvalitetsstempel.

Men vingården på til sammen 200 hektar vinmarker har alle høyeste klassifisering, nemlig A, og en stor andel av dem består av mer enn 80 år gamle vinstokker. Potensialer er dermed stort.

Gode portviner
Quinta da Ventozelo var lenge bulkleverandør av vin, med andre portvinshus som kunder. I 1999 ble vingården kjøpt opp av spanske investorer som siden har pløyd store beløp inn i oppgradering av både vinmarkene og kjellerne.

Og resultatene er tydelige. Fra den brede porteføljen trekkes også fram to portviner som begge er ufiltrerte og konkurrerer med andre viner i sine respektive kategorier, nemlig Quinta da Ventozelo Late Bottled Vintage 1999 (55742) (for 37,5 cl) og Quinta da Ventozelo Vintage 2000 (55745) (for 37,5 cl).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her