Rosa er in

Denne uken vier vi oppmerksomheten til en vintype som av mange er utskjelt men som sakte men sikkert begynner å få en renessanse. Fyll glasset med funklende rosa vin og la deg overbevise enten du bare vil ha en forfriskning eller skal ha vinfølge til somm
Aase E. Jacobsen
06 August 2003 - 12:30

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Rosévin av meget god kvalitet har gjennom de siste sommerene fått en økende tilhengerskare. Det var jammen på tide, for i Sør-Europa erstattes rødvin svært ofte av rosé i den varme årstiden. Og så kontinentale og bereiste som vi nordmenn er blitt er det ikke overraskende at denne tradisjonen har bredt seg til våre matbord.

For rosévin er så vel en ypperlig matvin som en deilig forfriskning. Det har trendsetterne oppdaget og stort sett har oppmerksomheten vært rettet mot søritalienske Rosaura 2014 (33115) og norditalienske Il Mimo 2002 (45984). Og det til de grader at de blir utsolgt nesten før sommeren er kommet skikkelig i gang. Men i år skal det være nok til alle. Begge usedvanlig trygge kjøp og tilsvarende gode matviner.

Men det finnes andre alternativer også. Den aller rimeligste vi trekker frem her er en spanjol, Condesa de Leganza 2002 (46506) som er et meget godt kjøp, og som har en rød storebror som er nesten like gunstig priset. Perfekt for den som liker den litt sukkertøypregete roséstilen uten at vinen er for sødmefylt. Den har nemlig nok friskhet til både å være god alene og til å følge mat. Prøv den gjerne til krydret mat som ikke for sterk indisk mat, spicy reker,  ørret eller laks.

Godt kjøp er også portugisiske Quinta da Giesta Touriga Nacional Rosé 2009 (34378) om enn i en helt annen og mindre sukkertøydominert stil. Tørr og god og perfekt til ikke for krydret eller kraftig mat som fisk, skalldyr eller lette retter med lyst kjøtt.

Større grad av kompleksitet er det i en annen portugiser laget av samme drue, Redoma Rosé 2001 (45911) som også finnes som rødvin i superklassen.
Og rosévinen henger ikke langt etter. Ganske utypisk rosé egentlig og definitivt en matvin på grunn av markante men dog balanserte syrer. Denne bør prøves.
 
Et annet rosa speilbilde av en god rødvin er burgunderen Montruc 2002 (46457) fra Michel Juillot. En rosé som er så delikat at den påminner om en (rosa) champagne. Nydelig alene eller til gode retter, gjerne med så rene og naturlige ingredienser som mulig. Topp rosé!

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her