Rødt og søtt

Her er Apéritifs anbefalinger fra Vinmonopolets nyhetsslipp 8. september. 16 røde, én champagne og én himmelsk likør.
Redaksjonen
11 August 1997 - 21:15

Apéritif smaker på polnyhetene i september
Rødt og søtt
Her er Apéritifs anbefalinger fra Vinmonopolets nyhetsslipp 8. september. 16 røde, én champagne og én himmelsk likør.
 
Det mest interessante denne gang blant de 66 nyhetene er imidlertid ikke en vin, men en likør: Grand Marnier Cuvée du Centenaire fra Marnier-Lapostolle (11085) til kroner 565. Basis er XO cognac tilsmakt med sitrus. En meget god, elegant likør med fint sitruspreg og god lengde. Overhodet ikke klissete som mange likører kan være. Et godt alternativ til dem som ikke liker tørt, brunt brennevin til kaffen.
 
Svært mange av de røde vinene holder ikke mål, men vi har funnet frem til 16 vi kan anbefale. Positivt er det imidlertid at her er det noe for enhver lommebok og smak. Klassiske Frankrike dominerer listen. Det er hyggelig å kunne anbefale en fransk rødvin som også gir god valuta for pengene etter flere år med økt tilbud av konkurransedyktig vin fra hele verden.
 
Høsten er ikke hvitvinssesong i Norge. Det bærer listen preg av på flere måter. Vi fant bare en vin, en champagne, som er verdt å stifte nærmere bekjentskap med, nemlig Bruno Paillards Premiere Cuvée Brut.
 
Nyhetene som var i salg fra og med 8. september 1997 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne tester gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt.
 
Produktene vurderes etter kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en
Meget godt kjøp *****
Godt kjøp ****
Bra vin ***
Akseptabel vin **
Bør unngås *
 
Alle priser gjelder over disk. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Christer Berens og Remi Madsen er Apéritifs anmeldere når Vinmonopolet lanserer nyheter.
 
MUSSERENDE
 
**** ÷
Paillard Premiere Cuvée Brut
Bruno Paillard Champagne Frankrike
7506 kr 221
Testsalg/AD/Nordic W&S
Strågul. Ren og elegant duft med innslag av sitrus, grønne epler og mineraler. Bløt og elegant smak med god mousse og frukt. Nytes som aperitiff eller til skalldyr.
 
RØDE
 
****
Ch. d''Ardennes 1988
Graves Frankrike
607 kr 130
Partiutvalg/AD
Dyp, rød farge med lys kant. Røyk og urter i nesen. Mye myke tørrstoffer i smaken med fin syre, god lengde og nyansert smak. Mange synes kanskje denne vinen er for gammel, men den har absolutt fine tertiæraromaer som passer utmerket til klassisk Bordeaux-matfølge, okse og lam. Serveringstemperatur: 18 grader. UTSOLGT!
 
Hacienda Monasterio 1994
Hacienda Monasterio Ribera del Duero Spania
11092 kr 162
Testsalg/AD/Wiig
Mørk, ung farge. Kompakt, svært bærpreget duft med innslag av lær og eik. Kraftig vin med mye frukt og godt med tanniner. En kompleks vin fra superåret 1994 som ikke viser frem alt ennå. Den blir bedre med ytterligere lagring. Kan godt nytes i dag til kraftige kjøttretter. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Domaine de Chevalier 1989
Pessac-Leognan Frankrike
13513 kr 499
Partiutvalg/AD
Mørk, dyp rød. Kompleks, nyansert og klassisk duft med innslag av tobakk, seder og delikate fruktaromaer. Fruktig anslag, elegant syre, stor smaksbredde, velbalansert og behagelig. Lang, fin ettersmak. En god vin som drikker godt i dag og kan lagres fortsatt mange år. Dyr, men det er situasjonen for god Bordeaux i dag. Til okse, lam, and og vilt. Serveringstemperatur: 18 grader. UTSOLGT!
 
**** ÷
Villanelle 1996
Arcus Produkter Côtes de Gascogne Frankrike
13501 kr 62
Basisutvalg/AD/Arcus Produkter
Klar rød. Ung, fruktig duft med innslag av rips. Stram og fruktig, litt snerpende, men vellaget og ren i smaken. Dette er en vin med mye tanniner og syrer. Likevel en ganske lett vin som tåler lagring et par år, men ikke lengre. Drikkes til enklere kjøttretter. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Cuvée du Causse 1996
Minervois Frankrike
13503 kr 65
Basisutvalg/AD/Granqvist
Ung, blålilla farge. Bærpreget, ung duft. Syrlig anslag med god fruktighet. En ganske enkel, men god og stram vin med god fruktighet. Rustikk med mye tanniner. Kan lagres 1-2 år. Drikk til enklere kjøttretter. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Domaine Oriental Cabernet Sauvignon 1996
Agr. Salve Maule Chile
10076 kr 67
Basisutvalg/AD/Prizelius
Dyp rød. Fruktig med godt preg av mørke bær, lær og stall. Samken harmonerer godt med duften. En godt balansert vin til en hederlig pris. Drikkes til gode kjøttretter og vilt som hjort. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Castel Pujol Tannat 1994
Juan Carrau Las Violetas Uruguay
10081 kr 72
Basisutvalg
Mørk rød. Fruktig med mørke bær, nærmest blekkaktig. God, fruktig smak, fine tanniner i finishen. En god vin som tåler kraftig mat som rype og reinsdyr. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Ch. Coucheroy 1995
Pessac-Léognan Frankrike
13500 kr 116
Basisutvalg/AD/La Barrique
Ung, blå farge. Søt fruktig duft. Fruktig, elegant anslag med fin syre. Behagelig med fint Bordeaux-preg. En god vin som drikker godt nå, men som kan lagres ytterligere. Server til okse, lam og and. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Pata Negra Gran Reserva 1982
Bodegas los Llanos Valdepeñas Spania
13528 kr 118
Partivare/AD/Stenberg & Blom
¤ød med brun kant. Dufter av røde bær, noe tørket frukt, fint fatpreg og lær. Mykt, godt anslag med edelt eikepreg, moden fruktighet. En harmonisk vin som drikkes nå til lam og svin.Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Barrel Select Zinfandel 1994
Fetzer Vineyards Mendocino USA
34506 kr 119
Basisutvalg/AD/Tempolabor
Mørk rød mot lilla. Mørke bær/skogsbær, krydder og fat i duften. Stor, fruktig smak med masse mørke bær, fat og eukalyptus. En saftig vin med krydret finish som passer til et saftig kjøttstykke, eventuelt vilt som elg. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Hermitage M. de la Sizeranne 1993
M. Chapoutier Hermitage Frankrike
11087 kr 254
Testsalg/VSD/Strøm
Intens, mørk rød. Stor bærduft, hovedskalig bjørnebær. Kraftig vin, tettpakket med bær og tanniner. Fortsatt ung og lukket, men har allerede en lang og fin ettersmak. Bør lagres. Kan drikkes som ung til lam og okse, og til vilt når den har fått lagringsaromaer og er blitt rundere og bløtere. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
*** +
Vieja Abadia 1996
Bodegas Trapiche Mendoza Argentina
10077 kr 69
Basisutvalg/EQD/Amka
Dyp rød. Fruktig duft med røde og mørke bær. Tilsvarende anslag med innslag av krydder. Fine tanniner. Passer til kjøtt- og viltgryter. Serveringstemperatur: 15-16 grader.
 
Gracia Merlot 1996
Viña Gracia Maipo Chile
10080 kr 74
Basisutvalg/AD/Palmer
Nesten saftig nese med røde bær og snev av jord. Smaken følger opp duften. Fin, saftig ettersmak. Drikk til kjøttretter av okse eller lam med god saus. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Salento 1994
Santa Barbara Puglia Italia
11098 kr 87
Testsalg/VSD/Strøm
Rødfiolett. Noe fruktig og vegetalsk nese. Fruktig anslag med markant syrepreg. Litt hard finish, men ok for syrefreakerne. Prøv den til kjøttretter med fløtebaserte sauser. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Don Hermano Garrafeira 1991
Luis de Margaride Ribatejo Portugal
13002 kr 98
Basisutvalg
Mursteinsrød. Modne bær i nesen med endel trevirke/tauverk. Noe som gjenspeiles i smaken, bra fylde og ettersmak, bløte tanniner. Drikk nå til fugl. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
San Giorgio 1987
LungarottiUmbria Italia
13529 kr 187
Partivare/AD/Stenberg & Blom
Mørk mursteinsrød. Godt bærpreg med noe kjernefrukt, fat og søtlige aromaer. God smak av moden frukt, balansert eikepreg, middels fylde, lett animalsk. En bra matvin for nåkonsum til kraftige kjøttretter og vilt. Serveringstemperatur: 18 grader.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her