Crianzaen som heter Herencia Remondo bygger på den klassiske drueblandingen i Rioja hvilket også innebærer hvite druer. Det som gjør vinen annerledes enn andre riojaer og særlig de fra Baja er elegansen, den gode konsentrasjonen og det fint balanserte fatpreget. Vinen er gjæret i ståltanker og modnet først ni måneder i inntil fire år gamle franske eikefat og deretter fire måneder i nye amerikanske fat. Denne dobbeltlagringen i fat er kjennetegnet for denne bodegaen og brukes for så vel crianza som reserva og gran reserva.
Kombinasjonen av druer fra begge vinmarkene, selv om Haro-druer dominerer, danner grunnlag for husets stolthet, Herencia Remondo Gran Reserva som nå er tilgjengelig i 89-utgave: Relativt dyp rødfarge de ti årene til tross. Her har vi en svært feminin og elegant rioja med høy kompleksitet både i duft og smak hvis krydderaromaer minner mer om en vellagret Médoc enn en 10 år gammel rioja. Samtidig som du finner den samme fedme og frukt som i crianzaen. Antonio ønsket å løfte Gran Reserva opp på det nivået hvor den bør være, som husets aller beste vin, og ikke bare en overlagret og overeiket standardvin som tilfellet ofte er.
Derfor brukes kun ny fransk og amerikansk eik for modningen og ikke lenger enn to år. Og derfor kommer druene fra de aller beste parsellene i Haro og Alfaro, og den lages selvsagt kun i de aller beste årgangene. I de andre årene brukes disse druene til crianzaen. Derfor påvirkes ikke kvaliteten på crianzaen like mye i svake årganger som det kunne forventes. -Crianzaen som er vårt flaggskip og står for 50 prosent av omsetningen, skal være mest mulig jevn i kvalitet, mens vår gran reserva og reserva skal uttrykke årgangsvariasjonene, forklarer Candina.
Og neste gran reserva blir 94-utgaven som kommer i løpet av 2000. Med den markerer vi i enda større grad en modernisering av gran
reserva-konseptet. Der er både tempranillo og graciano-andelen økt så vel som innslaget av fransk eik. Og Herencia Remondo Reserva lanseres i Norge som 1995, nok et stort år i Rioja.
I dag er det den yngre broren til Antonio, 30-årige Rafael, som har ansvaret for vinene og sørget for en nok en fornyelse av bodegaen da han kom hjem fra Australia i 1994. Der lærte han å fremheve frukten i vinen, en karakter som aldri tidligere har vært fremelsket i Rioja-vin.
-Vi er en av svært få bodegaer i Rioja som satser på merlot. De fleste har valgt cabernet som dessverre altfor ofte kveler tempranillokarakteren i vinen. Rafael har en sterk tro på merlot i kombinasjon med tempranillo i det den gir fylden og finessen som tempranillo av og til mangler. Det var for øvrig Rafaels opphold hos Château Petrus i Pomerol som skapte denne kjærligheten til merlot, og jordsmonnet hos Petrus er jo også leir- og kalkjord, forteller Candina.
2 Viñedos har da også et rundere og fyldigere smaksbilde og med mer tydelige tanniner enn en "tradisjonell" Rioja på dette nivået. En vellykket krysning av Rioja og den nye verden. 1995-årgangen som var den andre for denne vinen, lover et langt liv.
Den neste røde druen Rafael er sulten på er graciano; denne aromatiske, syre- og ekstraktrike druen som alltid har spilt annenfiolin i Rioja. Bodegaen disponerer noen hektar med riktig gamle vinstokker med graciano, druer som blant annet inngår i 2 Viñedos, men som snart også vil oppstå i ren form. -Vi øker gradvis andelen graciano også i våre andre viner fra dagens nivå på 5-10 prosent til kanskje 20-25 prosent om noen år når de nyplantede graciano-vinmarkene blir produktive, påpeker Candina. Rafaels andre baby er en hvitvin, Plácet. Navnet betyr godkjennelse, og skal gjenspeile faren José, bodegaens grunnlegger, sin anerkjennelse av at de etter mange års prøving og feiling er kommet frem til det endelige resultat. Plácet er laget av viura fra Rioja Baja. Druene er plukket ved daggry for å unngå enhver oksidasjon i druene, en overhengende fare i dette varme klimaet, og svært lite gunstig for en moderne hvitvin. Vinen er gjæret og modnet (4 uker) i nye kjempestore (15.000 liter) franske eikefat med daglig såkalt battonage, hvilket betyr at bunnfallet virvles opp for å gi større kompleksitet i den ferdige vinen. Palacios Remondo har fått mye og velfortjent oppmerksomhet for denne vinen som i 98-årgangen er utrolig fascinerende med sin overraskende friskhet, fine fedme og deilige fruktighet. Som skapt for rike fiskeretter, for eksempel slik de tilbereder dem i Spania.
Foto: Bodegas Palacios Remondo