Rioja med fransk touch

Brødrene Antonio og Rafael Palacios Muro har hver for seg omskapt den tradisjonelle Rioja-bodeagen Palacios Remondo til i dag å bli en av områdets mest dynamiske innen så vel røde som hvite viner.
Redaksjonen
18 Mars 2000 - 16:26

Brødrene Antonio og Rafael Palacios Muro har hver for seg omskapt den tradisjonelle Rioja-bodeagen Palacios Remondo til i dag å bli en av områdets mest dynamiske innen så vel røde som hvite viner.

Crianzaen fra Bodegas Palacios Remondo er beviset på at det kan lages utmerkede viner også fra Rioja Baja; den tredje og minst ettertraktede appellasjonen i Rioja som dekker den sørøstre delen av Ebro-dalen. Her er klimaet varmere enn lenger opp, i Rioja Alta. Men Remondos vinmark La Montesa ligger høyt og tilbaketrukket fra de fruktbare områdene langs Ebro-elvens bredder. Ved 550 meter over havet er jordsmonnet skrint, bestående av steinete, mineralrik og jernholdig leire. Vinmarken er østvendt hvilket innebærer at druene nyter godt av solen tidlig på dagen og unngår den brennende ettermiddagsheten samtidig som den konstante vinden fra fjellene virker avkjølende.

Crianzaen som heter Herencia Remondo bygger på den klassiske drueblandingen i Rioja hvilket også innebærer hvite druer. Det som gjør vinen annerledes enn andre riojaer og særlig de fra Baja er elegansen, den gode konsentrasjonen og det fint balanserte fatpreget. Vinen er gjæret i ståltanker og modnet først ni måneder i inntil fire år gamle franske eikefat og deretter fire måneder i nye amerikanske fat. Denne dobbeltlagringen i fat er kjennetegnet for denne bodegaen og brukes for så vel crianza som reserva og gran reserva.

Bare det beste
Men det har ikke alltid vært slik. Den store forandringen hos Palacios Remondo skjedde da Antonio kom hjem fra Bordeaux etter endt ønologutdanning. Bodegaen ble totalt fornyet så vel utstyrsmessig som strategisk.

Eiendommen som inntil da omfattet 30 hektar i Haro, Rioja Alta ble utvidet med 120 hektar i Alfaro, Rioja Baja. To helt forskjellige jordsmonn som gir helt forskjellige viner og dermed flere strenger å spille på for vinmakeren. Vinmarken i Haro er leir- og kalkjord, og klimaet er på grunn av påvirkningen fra Atlanterhavet kjøligere med dobbelt så mye regn som i Alfaro hvor det er Middelhavsklimaet som råder. -Likheten mellom de to vinmarkene som ligger 100 km fra hverandre, er høyde over havet. Den er nøyaktig den samme, sier Yvonne Candina, bodegaens eksportsjef.

Kombinasjonen av druer fra begge vinmarkene, selv om Haro-druer dominerer, danner grunnlag for husets stolthet, Herencia Remondo Gran Reserva som nå er tilgjengelig i 89-utgave: Relativt dyp rødfarge de ti årene til tross. Her har vi en svært feminin og elegant rioja med høy kompleksitet både i duft og smak hvis krydderaromaer minner mer om en vellagret Médoc enn en 10 år gammel rioja. Samtidig som du finner den samme fedme og frukt som i crianzaen. Antonio ønsket å løfte Gran Reserva opp på det nivået hvor den bør være, som husets aller beste vin, og ikke bare en overlagret og overeiket standardvin som tilfellet ofte er.

Derfor brukes kun ny fransk og amerikansk eik for modningen og ikke lenger enn to år. Og derfor kommer druene fra de aller beste parsellene i Haro og Alfaro, og den lages selvsagt kun i de aller beste årgangene. I de andre årene brukes disse druene til crianzaen. Derfor påvirkes ikke kvaliteten på crianzaen like mye i svake årganger som det kunne forventes. -Crianzaen som er vårt flaggskip og står for 50 prosent av omsetningen, skal være mest mulig jevn i kvalitet, mens vår gran reserva og reserva skal uttrykke årgangsvariasjonene, forklarer Candina.

Og neste gran reserva blir 94-utgaven som kommer i løpet av 2000. -Med den markerer vi i enda større grad en modernisering av gran reserva-konseptet. Der er både tempranillo og graciano-andelen økt så vel som innslaget av fransk eik. Og Herencia Remondo Reserva lanseres i Norge som 1995, nok et stort år i Rioja.

I dag er det den yngre broren til Antonio, 30-årige Rafael, som har ansvaret for vinene og sørget for en nok en fornyelse av bodegaen da han kom hjem fra Australia i 1994. Der lærte han å fremheve frukten i vinen, en karakter som aldri tidligere har vært fremelsket i Rioja-vin.

Merlot og graciano
I anledning bodegaens 50 års jubileum i 1998 skapte Rafael en ny vin som skulle reflektere familiens erfaringer fra Rioja samt egne fra den nye verden. 2 Viñedos, to vinmarker, er navnet. Den er på samme måte som husets gran reserva en blanding av druer fra de beste parsellene og de eldste vinstokkene i Rioja Alta og Baja, men uttrykket er et helt annet. Og det er kun brukt ny fransk eik som Rafael er spesielt glad i. Dessuten inneholder blandingen også litt merlot (fra Haro) i tillegg til tempranillo, graciano og garnacha.

-Vi er en av svært få bodegaer i Rioja som satser på merlot. De fleste har valgt cabernet som dessverre altfor ofte kveler tempranillokarakteren i vinen. Rafael har en sterk tro på merlot i kombinasjon med tempranillo i det den gir fylden og finessen som tempranillo av og til mangler. Det var for øvrig Rafaels opphold hos Château Petrus i Pomerol som skapte denne kjærligheten til merlot, og jordsmonnet hos Petrus er jo også leir- og kalkjord, forteller Candina.

2 Viñedos har da også et rundere og fyldigere smaksbilde og med mer tydelige tanniner enn en "tradisjonell" Rioja på dette nivået. En vellykket krysning av Rioja og den nye verden. 1995-årgangen som var den andre for denne vinen, lover et langt liv.

Den neste røde druen Rafael er sulten på er graciano; denne aromatiske, syre- og ekstraktrike druen som alltid har spilt annenfiolin i Rioja. Bodegaen disponerer noen hektar med riktig gamle vinstokker med graciano, druer som blant annet inngår i 2 Viñedos, men som snart også vil oppstå i ren form. -Vi øker gradvis andelen graciano også i våre andre viner fra dagens nivå på 5-10 prosent til kanskje 20-25 prosent om noen år når de nyplantede graciano-vinmarkene blir produktive, påpeker Candina. Rafaels andre baby er en hvitvin, Plácet. Navnet betyr godkjennelse, og skal gjenspeile faren José, bodegaens grunnlegger, sin anerkjennelse av at de etter mange års prøving og feiling er kommet frem til det endelige resultat. Plácet er laget av viura fra Rioja Baja. Druene er plukket ved daggry for å unngå enhver oksidasjon i druene, en overhengende fare i dette varme klimaet, og svært lite gunstig for en moderne hvitvin. Vinen er gjæret og modnet (4 uker) i nye kjempestore (15.000 liter) franske eikefat med daglig såkalt battonage, hvilket betyr at bunnfallet virvles opp for å gi større kompleksitet i den ferdige vinen. Palacios Remondo har fått mye og velfortjent oppmerksomhet for denne vinen som i 98-årgangen er utrolig fascinerende med sin overraskende friskhet, fine fedme og deilige fruktighet. Som skapt for rike fiskeretter, for eksempel slik de tilbereder dem i Spania.

Palacios Remondo i Norge
Plácet 1998 kr 122,82
Herencia Remondo Crianza 1996 kr 109,50
HerenciaRemondo Gran Reserva 1989 kr 201,72
2 Viñedos 1995 kr 200
Importør er Nofra AS

Foto: Bodegas Palacios Remondo

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her