Drikke
Rimelige bobler til nasjonaldagen

Rimelige bobler til nasjonaldagen

Knusktørt eller bare friskt? Her er tre perfekte alternativer til boblene du skal servere 17. mai.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (10491) er som navnet antyder knusktørr og frisk. Den beste måten å starte et måltid eller sammenkomst på, og et rimelig alternativ til champagne. Dessuten et godt følge til 17. mai-buffetens skalldyrretter, og spesielt om den også inkluderer østers!

Denne musserende vinen er laget av utelukkende chardonnaydruer som kunne blitt til chablis. Produsenten Clotilde Davenne henter sine druer fra Préhy, én av de 20 kommunene i Chablis, som er kjent for å gi ekstra friske og mineralske viner uten å ha noen spesiell cru-status. Fremstillingen er som for champagne, med annengangsgjæring i flasken og 15 måneders modning på bunnfallet, men smaken er ikke justert med sukker ved omkorking. Derav den gode tørrheten.

Klimaforskjeller

Når litt mer krevende aromaer er på tallerkenen, må det en litt annen vinstil til. Spesielt når nasjonaldagsfavorittene røykelaks, spekeskinke og fenalår står på menyen. SC 1931 Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Brut 2010 (80210) gjør derimot underverker overfor røykte og salte smaker. Den er nemlig noe mer sødmefylt i frukten, men uten å være søt, den er faktisk omtrent like tørr som den andre. Det skyldes årgangen som var riktig vellykket for Italias hvite druer, og det faktum at klimaet i Conegliano-Valdobbiadene på grensen mellom Veneto og Friuli er varmere og tørrere enn Chablis.

Annen drue

Dessuten er druen en helt annen. I proseccoen er det den lokale glera (tidligere prosecco) som gjelder, og den har en helt annen aromaprofil enn chardonnay. Glera er langt mer aromatisk enn den mer nøytrale chardonnayen. Men fremstillingsmetoden er den samme. Derfor har denne vinen betegnelsen «Metodo Classico», i motsetning til de fleste andre proseccoer som er fremstilt etter charmatmetoden (eller brusmetoden, litt stygt sagt).

Samme produsent har for øvrig også en chardonnaybasert musserende, Bellenda Saiph Metodo Classico Talento Brut (91650), som er tilgjengelig i absolutt alle polutsalg. Den betegnes med Talento, som er italienernes svar på kombinasjonen av «champagnedruer» og «champagnemetode» (et uttrykk som det jo ikke er lov å benytte).

Forskjellen på de to Bellenda-vinene er imidlertid bare druetype og områdebetegnelse. For å sette Conegliano-Valdobbiadene på etiketten må det altså være glera-druen som brukes.

Foto: Roger Kolbu

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her