Drikke
Rimelig smak av storhet

Rimelig smak av storhet

Denne vinen konkurrerer med de store syrahene fra Rhône, men til en langt lavere pris.
01 September 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Texier Brézème Côtes du Rhône 2009 (93035) har både en veldig god og kjølig syrahkarakter i form av mørke syrlige bær i tillegg til veldig gode jordsmonnstoner. Stor konsentrasjon, friskhet og fasthet. En imponerende vin i sin prisklasse som tåler fint 8-10 år, men som smaker veldig godt etter en tur i karaffelen i dag, til gode retter med okse eller lam.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tidligere ettertraktet
Vinen er en sjelden fugl ikke bare her, men også lokalt. Det finnes nemlig ikke så mange produsenter i denne lille, ukjente appellasjonen, Brézème, rett sør for Valence, i den sørlige delen av Nord-Rhône. På den andre siden av elva ligger langt mer berømte Cornas, kjent for sine kraftige syraher.

Men at også Brézème kan by på stor kraft er vår vin et veldig godt bevis på. Og Eric Texier er fremste eksponent for dette området. Det var for øvrig han som på 1990-tallet innså at området gjennom studier av gammel vinlitteratur hadde et uutnyttet potensial. De eldste referansene til Brézème-vin er fra 1422. Ved midten av 1800-tallet var vinene herfra like ettertraktete som de fra Hermitage. De sørvendte Brézème-skråningene med leirholdig kalkjord byr nemlig på utmerkete forhold for dyrking av kvalitetsdruer. Men vinlusa og to kriger tok til slutten knekken på det meste av vinmarker.

Appellasjonen omfatter bare 22 hektar, hvorav 18 er dyrket i dag. Dermed vil den aldri kunne bli annet enn et sidesprang, om enn et veldig interessant et, i den mektige Rhône-dalen.

Balansert alkohol
Selv om Brézème ligger på grensen til Sør-Rhône, og høyden over havet "bare" er 300 meter, er klimaet kjølig. Det er takket være kalde viner fra Vercors-platået rett øst. Dessuten gjør Mistral-vinden seg sterkt gjeldende 100 dager i året. Derfor holder vinene 13 prosent alkohol, noe som i dag er en sjeldenhet på denne breddegraden.

Vår vin er for øvrig Texiers "enkleste" røde fra denne appellasjonen, laget av druer fra relativt unge vinstokker, 10-15 år gamle, og det av naturlige årsaker. Det fantes nemlig ikke så mye igjen i Brézème da Texier kom dit. Men han kom over en parsell med mer enn 60 år gamle vinstokker som han falt pladask for. Den heter Domaine de Pergault Vieilles Vignes og kommer i BU i november. I tillegg lager han en hvit utgave av druen roussanne som kommer i spesialpolene i september.

Naturlig vinmaking
Texier har til tross for sin ingeniørbakgrunn, en veldig naturlig tilnærming i sin vinfremstilling. Han er på vei til å gå over til biodynamisk dyrking i flere av sine parseller, han bruker kun druenes egne gjærsoppflora og lar vinene i stor grad lage seg selv uten pumping eller klaring. Han filtrerer dem heller ikke. Eikebruken er forsiktig, med maksimalt 10 prosent ny eik. Og svovel brukes det så lite som mulig av.

Texier har en veldig spesiell historie all den tid han forlot en lysende ingeniørkarriere i voksen alder for å starte på ny med ønologistudier. Han jobbet for kjente navn som Jean-Marie Guffens i Burgund og begynte sakte men sikkert å bygge opp en form for negociantvirksomhet siden det var både vanskelig og kostbart å kjøpe egne vinmarker. I ettertid har han gjort det også. Virksomheten er spredt på tre ulike vinområder, Mâcon, Sør- og Nord- Rhône. Foreløpig er det altså bare Brézème-vinen og en annen usedvanlig lekker côtes-du-rhône fra Vaison la Romaine, Texier Côtes du Rhône Non Filtré 2009 (93034), som er tilgjengelig i BU. Dessuten en usedvanlig herlig Châteauneuf-du-Pape som også blir tilgjengelig i spesialpolene.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Slik bestiller du fra tilleggsutvalget
Det er ikke noe i veien for at du kan bestille den til ditt lokale polutsalg, men minstekvantum er gjerne seks flasker.

Du sender da en e-post til kundesenter@vinmonopolet.no og får deretter en bekreftelse på når varene kan hentes.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her