Rimelig raffinert

Eleganse til under hundrelappen kan bare en riesling fra Mosel by på.
Aase E. Jacobsen
21 Mai 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Eifel-Pfeiffer Riesling Kabinett 2012 (20970) (og Eifel-Pfeiffer Riesling Kabinett 2007 BiB (50690) finnes både i flaske (med skrukork, må vite) og i boks, og er dermed en av de beste hvitvinene i denne kategorien.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er rett og slett superdelikat. Som bare en kabinettvin fra Mosel kan være. En nærmest florlett vinstil med nydelige toner av grønne sprø epler, lett og innsmigrende sødme og strålende friskhet.

Sødmefylt og knusktørr
Den delikate stilen til tross, denne vinen passer til mer enn terrassekos. Dog ikke de kraftigste rettene, men derimot til en salat med sjømat eller kylling, til en wok, til vårens grønnsaker, til laks, gjerne den klassiske med agurksalat, til sushi eller til et bugnende rekesmørbrød.

Det som gjør denne type vin så fleksibel i matveien er kombinasjonen av lett sødme med veldig god syre. Den oppleves som knusktørr sammen med maten men blir aldri spiss eller mager så fremt den får følge av de anbefalte råvarene.

Lav alkohol=lav pris
Årsaken til at Mosel-vin er så vidt rimelig i Norge sammenlignet med vin fra andre områder, er å finne i den relativt lave alkoholen. Nå er imidlertid ikke 10 prosent veldig lavt i Mosel-sammenheng, det finnes viner som er nede på 8,5 og endog lavere enn det. Men da snakker vi om en langt søtere vinstil.

Vår vin er laget av Eifel-Pfeiffer, en liten familiedrevet produsent med flere århundre lange røtter i regionen som så mange andre. For selv om mange forbinder billig tysk hvitvin med store volum fra fabrikklignende enheter, finnes det et stort antall små produsenter som bare har noen få hektar familiearv å pusle med.

God representant
Eifel-Pfeiffer holder til i Trittenheim, i den sørlige delen av Mosel, men har sine sju hektar fordelt på flere gode adresser, som Trittenheim, Wehlen og Graach.

Vår vin er naturlig nok ingen enkeltvinmarksvin, ikke til den prisen, men er likevel en veldig god representant for Mosel-rieslingens stil. Det skyldes at druene kommer fra skiferjordsmonn i vinmarkene som bekler de typiske og svært så bratte skråningene langs Mosel-elven.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her