Rimelig forsmak

Denne vinen byr på mye rieslingkarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
11 Mars 2009 - 10:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bernd Philippi på Weingut Koehler-Ruprecht er en levende legende i Pfalz. Gjennom sine viner fra toppvinmarken Kallstadter Saumagen har han kvalifisert seg for en rekke titler og utmerkelser som Årets vinmaker og Tysklands beste vinprodusent.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Koehler-Ruprecht Kallstadter Riesling Kabinett Trocken 2007 (49081) er en rimelig forsmak på hva Philippis viner byr på.

Den er en blanding av vin fra hans vinmarker i Kallstadt, både Saumagen og Steinacker, og byr på god fylde og flott rieslingkarakter, deilig syre og lang ettersmak. Topp til det meste av sjømat. Og med et fint lagringspotensial, minst fem år.

Skiller seg ut
For Koehler-Ruprechts viner lagrer godt. Og det er en av grunnene til at hans toppviner ikke alltid er like lette å forstå i sin ungdom. En av forklaringene er at de gjæres i fat, og det riktig lenge, gjerne helt frem til sommeren etter innhøstningen. Deretter modner vinen på bunnfallet enda en tid, noen ganger opptil flere år, på bunnfallet. På den måten forberedes vinen for et langt liv i flaske.

Riesling er en reduktiv drue, det betyr at den trenger mye oksygen for å åpne seg. Fatgjæring er dessuten den opprinnelige metoden i Tyskland, men de fleste har forlatt den til fordel for ståltanker for å bevare maksimalt av druens ungdommelige krispe sitrus- og eplefrukt. Med det resultat at mye riesling er til forveksling identisk, men Koehler-Ruprecht skiller seg ut.

Perfekt for riesling
Men aller viktigst er nok vinmarkens beskaffenhet. Saumagen, som betyr grisemage, er ikke akkurat et veldig fristende navn, men den betegner vinmarkens form veldig godt. Romerne hadde i denne skråningen et kalksteinsbrudd og etterlot seg et sår i landskapet formet som en omvendt mage. Vinmarkene som er plantet her har veldig god eksponering sør-sørøstlig og er sammen med kalkjordsmonnet perfekt for riesling som skal modne lenge, først på vinstokken og dernest i kjelleren.

Selv om vår vin viser seg fra en riktig så sjarmerende side akkurat nå, kan den godt gå inn i seg selv om en stund og bli der til den er klar. Hvor lenge det er, er ikke godt å si. Men at den kommer til å holde seg i toppform lenger enn deg, er utvilsomt. Derfor lønner det seg alltid å kjøpe mange flasker hvis du skal teste ut en vin over tid. Og med denne prisen er det altså fullt mulig. Men som med alt godt her i verden, så er ikke tilgangen ubegrenset. Her gjelder det å handle raskt.

Med denne vinen i havn, kan du glede deg til Koehler-Ruprecht sender sine virkelig store viner fra 2007 ut på markedet om noen år, nemlig de såkalte R (Reserve) og RR (Reservierte Reserve) av både spätlese og uuslese trocken samt søt auslese som burde kunne bli en vin for evigheten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her