Pinnekjøtt kommer som en god nummer to på lista over nordmenns favorittjulemat. Over 30 prosent vil ha pinnekjøtt julaften. Det viser en undersøkelse som Feedback har gjort for Opplysningskontoret for kjøtt.
- Det er fortsatt vestlendingene som spiser mest pinnekjøtt, mens nordlendingene er mer varierte i matveien. De setter gjerne både ribbe, lutefisk og pinnekjøtt på bordet julaften. Østlendingene holder fortsatt på ribbetradisjonen, sier markedsanalytiker Live Hogstad ved Opplysningskontoret for kjøtt. Men pinnekjøttet er blitt langt mer populært på Østlandet nå enn det var for 20 år siden.
- Kanskje er pinnekjøtt en julemiddag på frammarsj, sier Hogstad. Hun opplyser at juletradisjonene står aller sterkest blant de yngste av de spurte. Bare tre av ti nordmenn kunne tenke seg å gi avkall på tradisjonelle juleretter. Hele 75 prosent av alle i aldersgruppen 15 til 24 år vil holde på julemattradisjonene sine.
- Dette viser at det ikke er en motsetning mellom mer eksotiske matretter, som spises av flest unge, og tradisjonell norsk kost. De yngres holdning kan tyde på at juletradisjonene fortsatt vil være viktige i fremtiden, og ikke bli borte med dagens godt voksne befolkning, sier Hogstad.
- Samfunnet er blitt mer gjennomsiktig. Mediene sørger for at lokalkulturelle tradisjoner får et større vindu. I tillegg flytter folk stadig mer, og tar med seg juletradisjonene sine til andre landsdeler. Når du gifter deg med en person som har andre tradisjoner, blir dine egne tradisjoner utfordret. Mange inngår kompromisser, med ribbe og pinnekjøtt annenhver julaften. Andre igjen velger ribbe på julaften og pinnekjøtt på nyttårsaften, sier han.
Kilde og foto: Newswire