Rester igjen etter julematen?

Jula er endelig tilbakelagt med mange gode middager gjennomført. Ofte blir der rester igjen, og da kan det være både praktisk og hyggelig å invitere på det som er igjen av mat i en ny og kanskje spennende drakt.
Redaksjonen
02 Januar 2002 - 09:00

Vi satser her på den type mat som faktisk tåler å ligge i kjøleskapet eller kjøleboden gjennom litt lengre tid enn rester normalt gjør. I tillegg minner vi deg om at det sikkert ble litt mye fet mat i jula, og at vi kanskje kan bruke litt ekstra mye grønnsaker nå i starten av året. Og vips - skulle det slumpe til å bli en god vane utover resten av året også, så er vel ikke det av det verste man kan finne på? Hvem vet. Nedenfor finner du et knippe oppskrifter basert på tradisjonell julemat som har holdt seg. Vinforslag får du med på kjøpet. Vel bekomme!

Rødkålsalat med sharonfrukt og nøtter
Sharonfrukt kan minne om en gul tomat av utseende. De er i slekt, men smaken er høyst forskjellig. Sharonfrukt er søt og brukes gjerne som dessertfrukt. Den kan anvendes med skallet på. I Israel spises den som et eple. I en rødkålsalat med nøtter og skinkerester passer den godt inn. Har du rester av tørkede frukter som dadler, fiken og svisker - setter de en fin smak på en slik salat. Skjæres i strimler og drysses over salaten.

200 g finsnittet rødkål
3 stk sharonfrukt
100 g purre i strimler
1 grønn paprika i strimler
ca. 10 grovhakkede valnøtter
rester av juleskinke i strimler/terninger

Til dressing:
0,5 dl appelsinjuice
1 ss eplesidereddik
2 ss valnøttolje (eller soyaolje)

Vask sharonfrukten og fjern stilken. Skjær frukten i strimler. Skyll finsnittet rødkål. La den renne godt av. Bland alle ingrediensene sammen. Bland dressingen og ha den over salaten. Dryss valnøtter over før servering.

Vinforslag:
Rødkål og masse syre i dressingen gir ikke umiddelbart noen god match på vinsiden. Vi prøver oss likevel på en litt fetere chardonnay fra USA. Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 1999 (13677) er en passende vin her. Fet både på duft og smak, samt god syrlighet i denne relativt unge vinen.

Buljong med friske grønnsaker og rester av røkt lammelår, skinke eller fenalår
1,5 l vann
1 knoke av fenalår/røkt skinke eller lammelår
(evt. 3 terninger klar kjøttbuljong)
1 løk
kjøttrester fra knoken i terninger
1 gulrot
1 kålrot
½ hvitkål
2 stilker selleri
½ purre
3 poteter
timian
persille

Knoken settes over til koking i kaldt vann. Småkokes ca. 1/2 time sammen med en løk. Skummes. Rens grønnsakene. Skjær dem i grove biter. Bruk kniven i foodprosessoren og kjør grønnsakene støtvis til du synes grønnsakene er passe små. Sil av kraften. Kok grønnsakene i kraften 2-3 min sammen med kjøttrester. Smak til med salt og pepper og server med finklippet kruspersille og frisk (evt. tørket) timian.

Vinforslag:
Dette er ingen kraftig kost og derfor foreslår vi en mer fruktdreven portugiser, som for eksempel Quinta da Verderena 1999/2000 (13233). Mørk, men lettere i stilen. Fin saftig fruktighet, balanserte tanniner i en ikke for fyldig vin. Passer bra til denne retten.

Tekst og vinforslag: Roger Kolbu
Oppskrifter: Norsk Mat og Apéritif.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her