Restefest

Rester fra søndagssteika blir rask og god kveldskos uka etter. Har du noen vinskvetter stående, finner de også lett sin make.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2005 - 15:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er kanskje ikke så mye som minner om det klassiske roastbeef-smørbrødet med remulade og sylteagurk, men denne lammesandwichen har i alle fall alle ingrediensene til å bli like vel mottatt samtidig som det er både sunt og mettende. Praktisk også hvis du har rester av søndagens lammesteik liggende på vent i fryseren.

Kald lammesteik, renskåret for det litt krevende sauefettet, er i denne konteksten lett å samarbeide med hva drikkefølge angår. Det er i større grad tilbehøret som salaten og dressingen med sine elementer av mynte og koriander som vil ha det siste ordet i den saken. Ditt favorittøl (trolig av typen norsk pilsner) vil fungere ganske bra til, i det letteste laget selvsagt siden de aller fleste i denne kategorien oppfører seg slik når de serveres til noe mer avansert enn snacks. Det gjelder for så vidt også andre mørkere ølsorter som er mer beregnet på å nytes alene enn sammen med mat.

Men det finnes hederlige unntak som har nok friskhet og en passe dose bitterhet til å gjøre enn minneverdig jobb. Som Hansa Bayer -meget godt og ikke altfor mørkt i tonene, her er det fin balanse mellom malt, humle og frukt. Svært velegnet følge til lammesandwichen. Fruktig, passe fyldig og friskt til er også Frydenlund Bayer. Og skulle du ikke ha drukket opp påskeforsyningen av Nøgne Ø God Påske 2009 (20760) (for 50 cl) er dette riktig tidspunkt. Et fruktig og leskende øl med god fylde som imidlertid ikke er for nybegynnere (til det er overgangen fra lettdrikkelig pilsner noe stor).

De fleste vinskvettene i norske kjøkkenskap skriver seg fra de evinnelige treliters boksene som stort sett kjøpes inn for å kunne nytes uten matfølge - når lysten på et glass rødvin melder seg. Innholdet i mange (men slett ikke alle) av disse boksene gjør imidlertid en habil figur overfor et smørbrød som dette. De kjennetegnes ofte av ungdommelig sødmefylt bærfrukt, behagelig syre og bløte tanniner - akkurat det som trengs denne gangen.

Som Cuvée Christer Berens M d'A (45622) - en saftig og ganske velkomponert boksvin som også kan nytes til retter som vårt lammesmørbrød. Det kan også Engelstads Franske Vinbok (14893) som har noe mer tyngde på grunn av ørlite mer kompleksitet hvis vi kan snakke om det på dette nivået. Mer bærsødme finner vi i Banrock Station Shiraz Mataro (45485) som er ekstra bløt og rund men som klarer seg fint likevel.

Det finnes selvsagt mange gode kandidater i flaske også. Vi behøver slett ikke gå høyt opp i pris. Den rimelige australieren Quarry Hill Shiraz 2005/2006 (15074) fungerer på grunn av sin saftighet og lettdrikkelighet veldig fint.

Selv om du må ut med noen kroner mer, er toscanske Sabazio Rosso di Montepulciano 2003 (20361) på grunn av sin overload av unge saftige og søte røde bær enda mer sjarmerende til.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Lammesmørbrød

Lammesmørbrød

Fremgangsmåte

Myntemarinert hjertesalat:
Del hjertesalaten i åtte båter. Fjern eventuelt stilken. Varm opp eddik og pisk inn sukker og salt til det er løst opp. Tilsett tabasco og rosiner. Avkjøl litt og rør inn mynte og olje. Hell blandingen over salatbåtene og la stå 10 minutter. Like før servering deler du avocadoen i to og skjærer hver halvdel i skiver på langs.

Yoghurt- og rømmedressing med revne gulrøtter:
Hell yoghurten i et kaffefilter og la den renne av seg i 10 minutter.
Rist kumminfrøene i en panne. Avkjøl og knus lett i en morter. Knus deretter hvitløksfeddet i morteren sammen med litt salt. Bland med de øvrige ingrediensene. Smak til. La stå i minst 20 minutter.

Rist eller grill brødskivene slik at de blir lysebrune men ikke brente. Drypp med extra virgin olivenolje. Legg skiver av lammesteik oppå to av dem. Fordel avocadoskiver, salat og dressing jevnt og topp med de to siste brødskivene. Pynt med mynte- og/eller korianderkvister.

Wraps for enhver smak

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her