Restauranter raser mot VG

Restaurantanmelderne i VG, "matentusiastene" Erik Fosnes-Hansen og André Blomberg-Nygård, får restaurantfolk til å se rødt. Så til de grader at det i øyeblikket diskuteres å nekte de to adgang til en rekke Oslo-restauranter.
Aase E. Jacobsen
30 Mars 2011 - 23:30

Bakgrunnen er tospannets spalte i VGs fredagsbilag hvor de radbrekker restaurantkonsepter etter eget forgodtbefinnende og på en særdeles mangelfull matjournalistisk måte.

Den 25. mars var det Fosnes-Hansens besøk på Grefsenkollen som var gjengitt, og som resulterte i terningkast tre. Mest på grunn av at Dan Børge Aakerø sammen med 100 andre var gjest samme sted, at det ble spilt hardingfele og at pappaen til Northug holdt tale.

Dette smøreriet av irrelevante og i beste fall totalt unyttige refleksjoner setter sinnene i kok hos landets virkelige matentusiaster. Blant andre Rune Rake, ivrig matblogger, som skriver: "Skulle jeg gitt terningkast til Fosnes Hansens omtale av Grefsenkollen i dagens VG - da hadde jeg brent terningen og sendt ham asken i postoppkrav."

En ting er det som står på trykk. En annen er måten restaurantbesøket er utført på. Og det vet leserne ingen ting om. De to som opererer hver for seg, men ofte med et haleheng av alt fra tenåringer til samboere, oppfører seg nemlig på en måte som befinner seg totalt utenfor folkeskikken.

Eller hva kan man si om noen (Fosnes-Hansen) som etter ryktene kaster brød etter servitøren (på Bagatelle) - i kjent stil fra TV-debatten han var med på? Eller som lager et spetakkel over den minste lille ting, lager scener og skaper kunstige episoder. Som skjeller ut servitører, sitter med stoppeklokke og tar tiden mellom rettene i menyen samt får høylytt raserianfall på grunn av bordvalget?

Blomberg-Nygård og Fosnes-Hansen omtales i bransjen som "de verste restaurantanmelderne Norge har sett". Og at Eggen & Nygårdshaug var rene speidergutter mot de to "bøllene" som jobber på oppdrag for VG.

Kritikken går også på det rent restaurantfaglige. Det å overhodet ikke kommentere en drikkemeny på en restaurant som har dette som hovedkonsept (Maaemo), vitner om manglende innsikt i restaurantdrift. Og det å nærmest utelukkende fokusere på forhold som ikke har noe med selve mat- og drikkeopplevelsen, vitner om ikke bare total mangel på kunnskap om restaurantfaget, men også om dårlig forbrukerjournalistikk. Og det er ikke VG - Norges mest leste avis - tjent med.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett
Dagens rett

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett

Prinsefisk er nytrukket torsk i en fyldig og luftig hvit saus. Mat for kongelige, og navnet har en slik forklaring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her