Rekordvekst for grensehandelen i oktober

I oktober økte nordmenns kjøp av vin og brennevin med 59,5 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det er suveren rekord i år for en enkelt måned, og det er handelen med vin som øker mest.
Redaksjonen
15 November 2001 - 01:00

Mens vi i oktober i fjor tok med oss 189.500 liter vin fra Systembolaget, ble 330.100 liter vin kjørt hjem til Norge i oktober i år. Målt i kroner økte vinhandelen med 78,2 prosent, ifølge oktoberbarometeret fra Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).
 
Siden svenskene innføre lørdagsåpent i juli har denne grensehandelen økt hver måned med 50 prosent. Nå har det derimot skjedd en økning i veksttakten, og det er den raskt økende grensehandelen med vin som setter nye rekorder. Aldri før har grensehandelen med vin økt med over 75 prosent uttaler formann Ivar Amundsen i Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF)
 
Om litt over to uker reduserer de svenske vinavgiftene med 5 kroner pr. flaske. Regjeringens forslag om å bare redusere de norske vinavgiftene med 2 kroner, gjør at avgiftsforskjellene igjen vil øke. Hvis ikke Stortinget nå tar ansvar og reduserer de norske vinavgiftene ytterligere vil grensehandelen sette nye rekorder også neste år, sier Amundsen
 
Sprit øker mye - vin øker mest
I oktober la vi igjen 50,5 millioner kroner ved Systembolaget, en økning på 59,5 % fra samme måned i fjor. I alt har vi hittil i år handlet vin og brennevin for 471 millioner kroner i Sverige, mot 358 millioner kroner på samme tid i fjor. Målt i liter betyr det en økning fra 3,13 millioner liter vare i fjorårets ti første måneder, til 4,15 millioner liter vare på samme tid i år.
 
Stadig kjøper vi mest brennevin, denne grensehandelen nådde 26,2 mill kroner i oktober, mot 18,0 mill kroner i oktober i fjor. Det gir 45,6 prosent årsvekst for grensehandelen med brennevin. Men det er grensehandelen med vin som øker mest, den steg fra 13,6 mill kroner i oktober i fjor til 24,3 mill kr i år, en vekst på 78,2 prosent.
 
Strömstad
Det er igjen Strömstad som har størst vekst i grensehandelen. Her økte grensehandelen med vin og brennevin fra 11,177 mill kr i oktober 2000 til 20,036 mill kr i oktober i år, en fremgang på 79,3 prosent. Handelen med vin økte fra 6,778 mill kr til 12,141 mill kroner, mens de tilsvarende talenene for brennevin var 4,400 mill kr og 7,895 mill kroner.
 
Polsalget i grensefylkene stuper
I følge tall fra Vinmonopolet har polets salg fortsatt å synke i grensefylkene Østfold (- 5%), Akershus (-2%) og Finnmark (-6.5%) i samme periode som Systembolaget på andre siden av grensen opplevde rekordsalg. Reduksjonen i polsalget i grensefylkene skjer på tross av en ekstra salgsdag på Vinmonopolet i oktober.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her