Reglement NM i østersåpning 2006

Den 20. august klokken 14.00 braker det hele løs. NM i østersåpning holdes foran tusenvis av solhungrige tilskuere under Aker Brygge Matfestival.
Redaksjonen
05 Juli 2006 - 09:38

Høstens store begivenhet er uten tvil NM i østersåpning som i år finner sted på Aker Brygge.
 
Vinneren skal forsvare Norges ære under årets VM i Galway, Irland, der Norge har gått av med seieren de siste to år. Reglementet for NM finner du nederst på siden.
 
Regjerende verdensmester, Øystein Reinsborg, er årets juryformann.
 
Gourmetopplevelse
I år får du servert de deiligste østers levert av A la Carte Produkter, som foruten de lekreste skjell, leverer noen av de deiligste delikatesser. Bli en østersaffecinado du også!
 
Nyt dette sammen med herlig champagne og andre viner i det 600 m2 store festivalområdet på Bryggetorget, hvor du også vil finne mange flere utstillere av de mest spennende produkter.
 
NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Aker Brygge Matfestival, A la Carte Produkter og Swatchgroup Norway - Omega.
 
Sett av datoen og ta med venner og familie ned til Aker Brygge:

Søndag 20. august kl. 14 -18
Registrering av deltakere kl 12 - 13.30
 

Reglement for NM i østersåpning 2006

1

Juryen vil plukke ut østersene som vil bli benyttet ved åpningen.

2

Konkurransebordene vil være ca 90 cm høye.

3

Hver deltaker vil motta en forseglet eske med østers på scenen. Han/hun vil forsikre seg om at den inneholder 30 østers før start.

4

Hver deltaker vil åpne 30 østers.

5

Østersen vil bli fordelt deltakerne ved loddtrekning og hver deltakers brett vil ha en kode.

6

Østersen må åpnes på underlaget som er gitt og deltakerne må presentere østersene på fat gitt av arrangøren - ingenting annet kan benyttes i presentasjonsøyemed.

7

Deltakerne må presentere sine østers med matsiden opp, og kan enten presentere de på den flate eller konkave delen av skjellet.

8

Ved åpning av østers må deltakeren kun benytte en kniv, et håndkle og en fjøl levert av juryen. Deltakeren kan ikke benytte noen form for støtte, holder eller noe annet hjelpemiddel. Knivene må godkjennes av juryen.

9

Deltakere må være over 18 år, og tilknyttet serveringsbransjen.

10

Deltakere kan benytte hansker eller annen beskyttelse på hendene.

11

Konferansieren vil starte hvert heat av konkurransen. Hver deltaker vil starte åpningen på hans kommando.

12

Hver deltaker må indikere at de er ferdige ved å reise hånden. Deltakeren må ikke røre brettet etter at han/hun har tilkjennegitt at han/hun er ferdig - dette fører til diskvalifisering.

13

Hver deltaker kan bli bedt om å bære sitt eget fat til et gitt punkt, og vil være ansvarlig for fatet frem til dette punktet.

14

Juryen vil bedømme østersfatene på bakgrunn av:
•  God presentasjon
•  Korrekt åpnet uten feil
•  Østersen er komplett løsnet fra skallet
•  Skjellmuskelen er intakt - ikke revet, kuttet, skåret eller skadet og uten blod
•  Presentabelt fat for servering

15

Poeng blir gitt i hovedsak for hurtigheten av åpningen av 30 østers.
Dommerne gir bonus poeng for presentasjonen av østersfatet. En bonus på 1 til 30 sekunder kan gis av dommerne i henhold til deres bedømming av fat som presenteres på en pen og ryddig måte. Prøven består i hvordan fatet vil se ut for en gjest ved et hotell eller restaurant.

16

Følgende straffepoeng kan bli gitt:
- ikke løsnet østers:   4 sek
- østers med skall:     4 sek
- østers med blod:    30 sek
- skadet østers:        4 sek
- veltetøsters:         4 sek
- for hver uåpnede/manglende østers: 30 sek
(hvis et østersskjell presenteres tomt eller kun skjellmuskelen presenteres, regnes østersen som ikke presentert)

17

Vinneren blir kåret ut i fra sammenlagt tid og straffepoeng. Ved uavgjort skal den deltakeren som har de laveste straffepoengene kåres som vinner. Hvis dette også er likt, skal den med høyest bonuspoeng kåres som vinner.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her