Men her henger sannelig Strindberg, i Restaurant Munch på Hotel Refsnes Gods, ved siden av seks andre originale verker. Det er mennesker med kropp og sjel, tidvis forpinte, men felles for både Strindberg, Munch selv og de andre personene Munch valgte å forevige, var sansen for den gode matens smak og vin laget av de beste råvarer. For i dette grøderike landskapet hadde man tilgang på det beste; asparges og sopp i den sandholdige jorden, villfugl og rådyr i skogen og det beste fra havet.
I Munchs ånd
Med kort vei både til hovedstaden og kontinentet, var forbildet det mondene Europa og skikkene der, noe som også første til flere kongebesøk. Etter en lang innesesong med mye festing, flyttet man på landet til frisk luft og utelivets mange gleder.
Husholderskens notater
Restaurant Munch ligger rett inn fra resepsjonen i den gamle hovedbygningens første etasje. Høyt over dem rager to karakteristiske tårn, som har satt sitt preg på landskapet i mange år.
Munch, som bodde på en av de større gårdene like ved Refsnes, spiste godt og var, som de fleste andre på den tiden, ekstremt kortreist i sine preferanser. Det meste av det han spiste her under oppholdet kom fra Jeløya og de omkringliggende gårdene. Både hummer, laks/ørret og nesten all slags fisk var hverdagskost for de aller fleste. Kokt torsk med smeltet persillesmør var for alle. Stekt sild med poteter var det laveste man kunne komme, men nøt respekt også hos dem som kunne velge fra øverste hylle. Østers, gåselever og trøfler for de noe mer kondisjonerte.
Klassisk og raffinert
Dagen jeg er der er det smaking av den nye menyen. Stephen Hamilton styrer showet godt assistert av sine adjutanter. De tegner og noterer når han legger opp rettene for slik det blir her skal de helst servere det hver gang gjennom hele sommeren.

Retten «kalv og hummer Munch» er en klassisk surf and turf, men uten at Munch sannsynligvis tenkte i de baner. Han spiste trolig begge deler med glede, men nok helst hver for seg. Den samlede bestillingen på kalv – rundt 250 kg – ble plassert samme dag som vi var der. De fleste råvarene finnes i Østfold i rikt monn, dog ikke lenger vaktler i vill tilstand som den gang Munch fråtset i Jeløyas kulinariske rikdom.
Overalt er det kunst på veggene. Mossekunstneren Steinar Christensen har laget Refsnes-frisen med utgangspunkt i små og større bedrifter fra området. Noen har dødd, nye har kommet til. Nærheten til Oslo er et pre som hotelledelsen tror vil bli ytterligere styrket fremover.
Unik vinkjeller
Men det er ikke bare bare å ha Munch hengende på veggene sånn uten videre. I 2005 var det innbrudd i restauranten, og tre av bildene ble stjålet. De kom etter hvert til rette.
Det betyr at man kan oppbevare viner som trenger lang lagrings- og modningstid i den kalde delen, hvor det er jevnt 12 grader. Midt i kjelleren troner en unik samling Château Mouton-Rothschild. Godset har kjøpt inn en flaske av hver av alle årgangene fra 1945 til 2000 – 56 årganger i alt.
Verdien av Edvard Munchs verker overgår langt verdien av herlighetene i kjelleren. Sammen med maten er det uansett mulig å være med på en annerledes Munch-reise, bortenfor Skrik, men inn i drømmeland inspirert av de svært kultiverte omgivelsene på Hotell Refsnes Gods.
Foto: Julie H. Amundsen
Munchs store menyAspargessalat med vaktelegg, bacon og sennep Bürklin Wolf Wachenheimer Riesling Trocken, Pfalz, Tyskland Cave du Roi Dagobert Riesling Alsace Frankrike Ertesuppe med grillet kamskjell og trøffel Foucher Chardonnay, Val de Loire, Frankrike La Vieille Ferme Blanc Perrin, Rhône, Frankrike Ovnsbakt laks med lune beter, babyspinat og pepperrot Chablis Sainte Celine, Burgund, Frankrike Casa Maria Sauvignon Blanc, Castilla, Spania Kalv og hummer Munch med nykål, gulrotpuré og estragon Valpolicella Classico Ca La Bionda, Veneto, Italia Organic Theresa, Castilla, Spania Norsk ostetrio med fruktkompott og nøttebrød Vinfølge tilpasses ostene Vaniljepudding med jordbær og rabarbra Perrin Muscat de Beaumes de Venise, Rhône, Frankrike Sjokolade Honeycomb med bringebær og yoghurt Mas Amiel Maury, Languedoc-Roussillon, Frankrike |
En vanlig ukemeny (i begynnelsen av juni) i Edvard Munchs liv– signert hans husholderske Liv Berg.Kokt makrell, salat, stikkelsbærsuppe. Ferskt kjøtt, asparges, stikkelsbærgrøt. Kjøttsuppe. Pannekaker. Stekt hvitting med syre. Saftsuppe. Lapskaus. Fruktgrøt. |