Drikke
Råskinn for kjelleren

Råskinn for kjelleren

Disse vinene overlever det meste av vin fra det mer kjente naboområdet i vest, og ikke bare vin i samme prisklasse.
04 Desember 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At vin av tannatdruen har klart å kare seg til en posisjon blant verdens mest lagringsdyktige, er mye takket være Alain Brumonts utrettelige innsats. Og det var med Ch. Montus i 1985 at vinverdenen fikk øynene opp for vin fra Madiran i det bortgjemte Gascogne-landskapet.

Siden den gang har mye skjedd, først og fremst på kvalitetsfronten, og spesielt gjennom et svært strengt regime i vinmarkene som gir lavere avling (tett beplanting og kraftig beskjæring) samt fravær av alt som heter gjødsel og plantevernmidler.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagrer så det holder
Tilgjengelig i Norge nå er Ch. Montus 2004 (32234) som er en imponerende vin, ultraklassisk i stilen og en flott demonstrasjon av tannats strålende syre- og tanninstruktur. Og prisen er jo latterlig lav, den er endatil satt med ca 40 kroner ut året.

Også dens bror i ånden, Ch. Bouscassé 2002 (32218), fra Brumonts familiegård et steinkast unna, er av samme kaliber, bare ørlite mer rustikk i stilen.

Men så lagringsdyktig vin får du ikke til den prisen fra andre steder, og i hvert fall ikke hos naboen i vest, altså Bordeaux.

Nesepek x 2
Og det er nettopp Bordeaux Brumont peker nese til all den tid vin fra Madiran historisk sett ble brukt for å gi datidens bordeauxvin mer av alt. For tannat har nettopp dette, og det har også vært dens problem. Selv etter lang modning i både fat og flaske er det ikke gitt at dens tøffe syrer og tanniner blir harmoniske. Men med dagens teknologi og kunnskap er det ingen heksekunst lenger. Det er Torus 2009 (59053) et godt bevis på.

Med denne moderne tannatvinen peker Brumont nok en gang nese, etter eget utsagn, men denne gangen til den nye verden - som franske vinbønder alltid har et anstrengt forhold til, men det er en annen historie. Uansett er dette en vin med langt mer karakter enn lettbeinte nyverden-viner, men som du ikke behøver å vente på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er det franske kjøkken dødt? Noen toppkokker mener det
+

Er det franske kjøkken dødt? Noen toppkokker mener det

Macrons regjering ønsker at Frankrikes unge kokker skal finpusse sitt håndverk utenlands. Holder ikke det franske kjøkken koken lenger?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sveits’ hemmelige vinskatt
+

Sveits’ hemmelige vinskatt

Sveits er kjent for høye priser, men for vin er det faktisk mulig å finne gode kjøp i både midtre og høyere prisklasse, og viner som konkurrerer med de beste. Graubünden i det østre Sveits er ett eksempel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på nydelig breiflabb denne helgen
Dagens rett
Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

By på nydelig breiflabb denne helgen

Breiflabben sammenlignes ofte med hummer og det med god grunn. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig
Dagens rett

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig

Innbakt kjøtt blir vesentlig saftigere enn det meste annet. Det gjelder også svinefilet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er det franske kjøkken dødt? Noen toppkokker mener det
+

Er det franske kjøkken dødt? Noen toppkokker mener det

Macrons regjering ønsker at Frankrikes unge kokker skal finpusse sitt håndverk utenlands. Holder ikke det franske kjøkken koken lenger?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sveits’ hemmelige vinskatt
+

Sveits’ hemmelige vinskatt

Sveits er kjent for høye priser, men for vin er det faktisk mulig å finne gode kjøp i både midtre og høyere prisklasse, og viner som konkurrerer med de beste. Graubünden i det østre Sveits er ett eksempel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste barbaresco-kjøp
+
Godbiter i pollisten

Beste barbaresco-kjøp

Barbaresco tar etter Barolos galopperende priser, men noen holder igjen, som disse. Som derfor er de beste kjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er resultatet av at en burgundstjerne inntar Sør-Rhône
+
Ukens vin

Dette er resultatet av at en burgundstjerne inntar Sør-Rhône

Den er derfor veldig annerledes enn mange andre viner fra denne delen av det sørlige Rhône. Men samtidig et realt kupp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vellagret ost spiller hovedrollen i en middagssalat med eple og fennikel
Dagens rett

Vellagret ost spiller hovedrollen i en middagssalat med eple og fennikel

En spennende kombinasjon av norske delikatesser med en fransk touch starter en ny smakfull uke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på nydelig breiflabb denne helgen
Dagens rett
Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

By på nydelig breiflabb denne helgen

Breiflabben sammenlignes ofte med hummer og det med god grunn. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her