Dette er Slow food sin smaksmesse hvor presidieproduktene blir presentert. Salone del Gusto er et eventyr av en messe som viser frem et enormt utvalg av særpreget mat og drikke. Du kan smake ost fra alle verdenshjørner, to år gammel saueost fra Armenia, Yakost fra Tuva, kurut av hoppemelk fra Khirgistan, eller geitost fra Uruguay. Likeså spekemat i alle variasjoner fra Bologna Mortadella, Tsamarella som er soltørket geitekjøtt fra Kypros til fenalår av norsk villsau laget av Vossakjøt.
Visste du at honning fra Libanon smaker helt annerledes enn honning fra El Salvador? Noen driftige kvinner fra Belorus lager utrolig god drikke basert på ville urter og ville bær. Kryddertilbudet er også spennende, fra spansk safran til kardemomme fra Guatemala, vanilje fra Mexico eller ingefær fra Guinea. Fisk og sjømat er heller ikke utelatt, tørrfisken fra våre hjemtrakter gjorde naturligvis suksess hos det italienske publikum.
Slow Food har en bevisst politikk i forhold til å by frem dette fargerike overflødighetshornet. Denne politikken består i å hjelpe små lokale matprodusenter til å ta vare på verdifulle produkter med lokal tilhørighet, kultur og tradisjon.
Norsk villsau har en karakter som gjør at den ikke passer inn i et moderne volumsystem hvor higen etter utbytte rår. Sauen er liten, får færre lam og lammeslakta veier bare halvparten av vanlige norske lam. Dette er vår eldste sau, den har fulgt oss i et par tusen år. Det var villsauen som skaffet vikingene seil og varme klær og det er denne sauen kystbefolkningen har satt sin lit til i trange tider.
Det som kjennetegner villsauen, er at den lever av det kystnaturen vår byr den. De trenger sjelden tilleggsfôring, går ute hele året langs kysten fra Agder til Vesterålen og livnærer seg på lyng, urter og salte kystenger. Den spiser også tang og tare og holder slik mineralbalansen i orden. Miljøaspektet til villsauen er viktig: Det er denne sauen som først og fremst tar vare på våre vakre kystlyngheier.
Norsk Villsaulag Ba har 400 medlemmer som produserer villsau etter kvalitetssikringskrav som sikrer optimal dyrevelferd og ypperlig produktkvalitet. NVL eier varemerket Norsk Villsau og vi er svært stolte over å ha fått denne betydningsfulle internasjonale anerkjennelsen.
Det er bare 300 presidieprodukt i verden, 200 av dem i Italia, 100 produkter er godkjente fra andre land. Undredalsosten var det første norske produktet med Slow Food sin prestisjefylte anerkjennelse. Vilkårene for å ta del i dette eksklusive gourmetselskap er strenge; det skal smake godt, produksjonen skal være rein, rettferdig og bærekraftig. Produktene skal ha særpreg med lokal tilhørighet og opprinnelse.
Andre norske smaksfulle produkter med presidiegodkjenning er: Tørrfisk fra Sørøya og røykesild fra Sunnmøre.
Les mer på www.villsau.no og på www.slowfoodfoundation.com