Rasende billige bobler

Denne spanske musserende vinen er et ufattelig godt kjøp, men det gjelder å handle raskt.
Aase E. Jacobsen
08 August 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Marques de Monistrol Premium Cuvée Brut Nature 2008 (49299) er sjokkerende billig. Utvalget av vin til 60 kroner her til lands er svært begrenset, og omtrent ingen av de billigste vinene er verd pengene for den som er ute etter noe annet enn alkohol.
 
Vi gjør oppmerksom på at vinen pr. 08.08.07 kl. 18:00 er utsolgt fra leverandør.

Her finner du en oversikt over utsalg som ifølge Vinmonopolet fortsatt har vinen inne på lager (klikk).

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv før denne spanske musserende, eller cava som er den spanske betegnelsen, ble satt ned med 40 kroner, og tilbudet gjelder dessverre bare i august, var den et veldig godt kjøp. Den er nemlig knusk tørr med fine bobler og et modent fruktpreg i tillegg til det karakteristiske lagrete preget.

Frisk og allsidig
For mens minimums lagringstid på bunnfallet før omkorking er ni måneder for cava, har denne fått ikke mindre enn fire år. Det samme som en god årgangschampagne. Så er da også denne cava'en fra én enkelt årgang, 2003, for øvrig en vanskelig årgang rent teknisk sett.

Den var som kjent en av historiens tidligst innhøstete på grunn av heten som ga en raskere modning enn normalt. Siden syre er en av bærebjelkene for musserende vin, og syre nettopp er mangelvare i en varm årgang, måtte druene høstes ekstra tidlig.

Men friskhet er ikke noe problem i vår vin som er såkalt brut nature, med bare 2,5 gram restsukker. Derfor er den utmerket som aperitiff, og gjerne med litt å bite i til, for eksempel spansk spekeskinke. Dessuten fungerer den veldig godt til forretter med så vel sjømat som lyst kjøtt.

Lave priser gir vekst
Marques de Monistrol er for øvrig blitt markedsleder i Norge med sine musserende viner. De tidligere storselgerne Freixenet og Codorniu som krangler så busta fyker på hjemmebane, er dyttet ned fra salgstoppen av denne produsenten som på ingen måte er noen nykommer.

Marques de Monistrol har laget cava siden 1882 og er en av de største leverandørene (av i alt 250) til markedet som tar unna rundt 230 millioner flasker årlig.

Men langt mindre enn giganten Freixenet som altså her til lands har gitt fra seg ledertrøya. Men selvsagt ikke frivillig. Svært aggressiv prising fra Marques de Monistrols side kombinert med produkter som holder godt mål er forklaringen på suksessen.

Mer og mer bobler
Marques de Monistrol har dessuten bidratt til et gedigent salgsløft for spansk musserende. I prosent er veksten like mye som for den langt dyrere champagnen, som nyter godt av de gode tidene i norsk privatøkonomi. Champagne har dessuten tatt markedsandeler av det norske boblemarkedet. Mens kun hver 14. flaske musserende var champagne i 1996, er tallet hver 7. i dag.

At en sterk norsk økonomi kan forklare noe av veksten også for cava, er ikke umulig. Men det er fortsatt et stykke unna før vi konsumerer like mye cava som spanjolene som setter til livs drøyt 100 millioner flasker årlig, som tilsvarer tre flasker pr voksen spanjol (mot mindre enn en halv flaske uansett opprinnelse for nordmenn).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her