Ukens vin
Prisgunstig chianti

Prisgunstig chianti

De billigste chiantiene er ikke spennende nok. Legg på et par tiere og du får ekte saker.
10 Januar 2007 - 01:01

Chianti Castello del Trebbio 2010 (4843301) har den relativt lave prisen til tross, mye av det vi forventer av en chianti. Parfymert kirsebærpreg, snev av eksotisk trevirke og krydder, en touch av jordsmonn, stor saftighet kombinert med fine tanniner og en fast god finish. 

Allsidig i matveien
Dette er først og fremst en matvin for med mat på tallerkenen mykner den og blir enda mer innsmigrende. Selv om den har fin fasthet, er dette en vin som er aller best mens den er ung, og det betyr innen de neste to årene.

I løpet av den tiden vil den gi mye glede. Den er svært allsidig i matveien og trives sammen med alt fra pasta via småretter , gjerne med sopp, grønnsaker, ost og spekeskinke til torsk med godt tilbehør og selvsagt alt innen lyst kjøtt.

Historisk monument
Den kommer fra et ekte toscansk vinslott med en lang og rik historie som går tilbake til 1100-tallet. En historie som inkluderer mange av de kjente familiene og maktpersonene knyttet til middelalderens Firenze som ligger noen timers ridetur unna.

I dag er det grevefamilien Baj-Macario som kontrollerer det historiske monumentet som de overtok i 1968 da eiendommen var i en sørgelig forfatning. Mye er investert siden den gang og i dag tilbys ekte toscansk ferieidyll med så vel agriturismo som kurs i både mat, k eramikk og maling. Selvsagt med innlagt vinsmaking.

Nordlige Chianti
Familien har i alt 70 hektar hvorav 21 i den sørligste delen av Chianti Rufina. Dette er som kjent det nordligste chiantiområdet som dessuten er godt atskilt fra resten av Chianti (Classico) og som på grunn av nærheten til Appenninene kjennetegnes av en kjøligere karakter med mer markante tanniner.

Eiendommens vinmarker ligger altså på begge sider av grensen til Chianti Rufina. Vår vin er utenfor - men tilfredsstiller likevel den generelle klassifikasjonen Chianti.

Ungdommelig stil
Druemiksen er 95 prosent sangiovese og resten canaiolo som bidrar til å runde av smaken. Den har ikke vært i kontakt med fat, kun ståltank og uttrekkstiden er relativt kort. Målet er en vin som skal nytes i sin ungdom - og det underskrives det på at den kan.

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her