Presses på jobb

Hotell- og restaurantansatte presses på jobb selv om de er syke. Dermed kan de lett smitte gjestene.
Redaksjonen
21 Oktober 2008 - 17:00

Det mener både fagforeningen og Arbeidstilsynet.
 
Jorid Tveit er leder i Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening. Hun tror tvang er utbredt.
 
Et problem
- Det er et problem at ansatte i bransjen blir tvunget til å komme på jobb når de ringer for å si at de er syke, sier hun til NRK Østlandssendingen.
 
Når jobben er å lage mat er det ekstra viktig å være frisk selv.
 
Det var syke ansatte som førte til at over 200 gjester ble syke på Clarion Hotel Oslo Airport. Tveita mener at ledere ofte utøver press på syke ansatte.
 
- I mange tilfeller får de beskjed om å komme på jobb likevel. Eller de får kjeft eller beskjed om at andre ansatte får større belastninger. De kan få advarsler og mye rart, tror hun.
 
Blir sendt hjem
Ledelsen ved Clarion Hotell har fått seg en støkk etter diareutbruddet. Hotelldirektør Rajko Mink avviser at de tvinger syke folk til å jobb.
 
- De ansatte som forteller oss om symptomer har blitt sendt hjem umiddelbart. Det har vi gode rutiner på, sier han.
 
Men da gjestene ble smittet var det syke folk på jobb.
 
- Det er ikke alltid vi får beskjed om at noen føler seg litt dårlig eller har vondt i mangen. Men vi har meget gode rutiner for dem som melder seg syke. De blir sendt hjem, sier Mink.
 
I en rapport laget av Statens arbeidsmiljøinstitutt i 2006 viser det seg over 70 prosent av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen gikk på jobb med sykdom.
 
- Det som er problemet sett fra vår vinkel er de som føler seg presset til å gå på jobb fordi de har en arbeidsgiver som ikke godtar sykefravær, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 05. mai

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her