Poteten mot gamle høyder
Poteter er i ferd med å nå gamle høyder. Den blir ikke lenger sett på som vomfyll mener Endre Gabrielsen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
Redaksjonen
19 Oktober 2007 - 11:00
- Vi ser ikke lenger på poteten som ren metning eller vomfyll, sier Gabrielsen.
Og dette kan være en av årsakene til at salget av poteter nå nærmer seg gamle høyder.
God pris
Kjell Vestrum er konsulent i Norges Gartnerforbund.
Han sier til NRK at potetene gikk på en smell for seks år siden. Salget falt med tusen tonn i uken fra 2 500 tonn til 1 500 tonn.
I høst selges mellom 1 700 og 1 800 tonn poteter i uken.
Bedre kvalitet
- Økningen har med kvaliteten å gjøre, mener Vestrum.
- Kvaliteten er blitt bedre og bedre. Tidligere hendte det at folk kjøpte poteter og måtte kaste over halvparten. Da er det klart at man velger andre ting som er enklere å bruke, sier han.
-Det morsomme er at salget av norske poteter nå øker kraftig, selv om vi importerer en god del poteter fra utlandet hele året, sier han.
Vinner
- Mye tyder på at poteten er i ferd med å vinne tilbake andeler i kampen mot ris og pasta, sier Gabrielsen.
Det synes GI-kokken er kjempefint.
Større utvalg
- Det er blitt et mye større utvalg av poteter i butikkene, og de fleste kokkene er veldig opptatt av poteter, ifølge Gabrielsen.
- Vi er blitt flinkere til å finne på nye ting med den tradisjonelle grønnsaken, mer oppatt av at forskjellige sorter poteter trenger forskjellig tilberedning, og hvilke poteter som passer i ulike retter, sier han.
Forsiden akkurat nå