Poteten mot gamle høyder

Poteter er i ferd med å nå gamle høyder. Den blir ikke lenger sett på som vomfyll mener Endre Gabrielsen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
Redaksjonen
19 Oktober 2007 - 11:00

- Vi ser ikke lenger på poteten som ren metning eller vomfyll, sier Gabrielsen.
 
Og dette kan være en av årsakene til at salget av poteter nå nærmer seg gamle høyder.
 
God pris
Kjell Vestrum er konsulent i Norges Gartnerforbund.
 
Han sier til NRK at potetene gikk på en smell for seks år siden. Salget falt med tusen tonn i uken fra 2 500 tonn til 1 500 tonn.
 
I høst selges mellom 1 700 og 1 800 tonn poteter i uken.
 
Bedre kvalitet
- Økningen har med kvaliteten å gjøre, mener Vestrum.
 
- Kvaliteten er blitt bedre og bedre. Tidligere hendte det at folk kjøpte poteter og måtte kaste over halvparten. Da er det klart at man velger andre ting som er enklere å bruke, sier han.
 
-Det morsomme er at salget av norske poteter nå øker kraftig, selv om vi importerer en god del poteter fra utlandet hele året, sier han.
 
Vinner 
- Mye tyder på at poteten er i ferd med å vinne tilbake andeler i kampen mot ris og pasta, sier Gabrielsen.
 
Det synes GI-kokken er kjempefint.
Større utvalg
- Det er blitt et mye større utvalg av poteter i butikkene, og de fleste kokkene er veldig opptatt av poteter, ifølge Gabrielsen.
 
- Vi er blitt flinkere til å finne på nye ting med den tradisjonelle grønnsaken, mer oppatt av at forskjellige sorter poteter trenger forskjellig tilberedning, og hvilke poteter som passer i ulike retter, sier han.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her