Drikke
Portvin til jul

Portvin til jul

Denne høsten har bydd på mye god portvin til gode priser. Disse er fortsatt tilgjengelig.
Aase E. Jacobsen
27 November 2013 - 11:50

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke uventet ble Graham’s 2007 raskt utsolgt da prisen ble satt ned, riktignok bare med noen tiere, tidligere i høst. Kombinasjonen av noe av det beste som er å få fra den kanten og en veldig god årgang, gjorde sitt.

Lås kjellerdøra

Det finnes imidlertid fortsatt noe få flasker igjen av Graham's Vintage Port 2011 (8198). Denne blodferske portvinen er det bare å putte raskt i kjelleren. Og låse døra. Ikke for det, den smaker fantastisk i dag på grunn av sin lekre frukt.

2011 anses å være i særklasse når det gjelder vintage portvin. Året da alt klaffet.

Deklarert eller ei

Quinta do Vesuvio Vintage Port 2006 (57803)er en god erstatning, men den er snart utsolgt den også. Smith Woodhouse Vintage 2000 (41900)er det mye mer av, og kvaliteten er bare marginalt «svakere». Det du får på kjøpet er noen flere års modning, hvilket er godt å ta med seg når det gjelder vintage portvin. Begge har svært god holdbarhet.

Mens både 2011, 2007 og 2000 er «offisielle» årganger for portvin, ble ikke 2006 deklarert. Men mange portvinshus har likevel laget vintage fra dette året. Og Quinta do Vesuvios er altså ekstra vellykket.

Les mer om portvin

Men vintage portvin bør helst ligge lenge i kjelleren for å vise sitt fulle potensial.

Familieklenodier

Et alternativ er derfor å gå for late bottled vintage som nesten alltid byr på svært mye vin for pengene.

Gode late bottled vintage-viner finner du her

Eller ved å gå i den helt motsatte enden av skalaen, nemlig vellagret portvin. En av de morsomste portvinene som kom i salg denne høsten, er Wine & Soul 5G Very Old Port (6987). En blanding av portvin fra 1880 til 1896 og dermed en historisk vin.

5G står for fem generasjoner og representerer en tradisjon i den kjente portvinsfamilien Borges. Dette er rett og slett familieklenodiene vi inviteres til å ta del i.

Eldst og dyrest

Så gammel portvin er stort sett forbeholdt auksjoner. Under den første vinauksjonen i Vinmonopolets historie ble det tilbudt portvin tilbake til ca 1815, med et utbud på 19.000 kroner. I øyeblikket er ikke tilslaget bekreftet. Men Krohns 1935 gikk i hvert fall for 3.400. At slik vin er sjelden, reflekteres også i prisen for 5G. Selv om det ikke er riktig å sammenligne portvin av typen vintage med tawny, er 5G likevel et godt kjøp.

Den dyreste portvinen som noensinne har vært i bestillingsutvalget er Quinta do Vallado Adelaide Tributa (4484). Innholdet er fra 1866, og den er tappet i en luksuriøs krystallkaraffel, omtrent som en eksklusiv cognac.

40 år i fat

Jeg kan dessverre ikke si noe om hvorvidt innholdets kvalitet står i forhold til prisen, men jeg har smakt «lillebroren», Quinta do Vallado 20 YO Tawny (8885), som er en svært velkomponert tawny.

En annen raritet i portvinsverdenen er gammel hvit portvin. J.H. Andresen 40 YO White Port (9410)har etter 40 år i fat utviklet de typiske ranciotonene som kan sammenlignes med gammelt lær og tørt trevirke. En svært kompleks vin som må nytes med andakt.

Mer og mer tørt

Portvinslandet - Douro-dalen – har en annen historisk styrke og det er det store mangfoldet av druesorter. Og mye gammelt plantemateriale, ofte er det snakk om langt over hundre år gamle vinstokker.

Siden etterspørselen etter portvin er på vikende front, ender stadig mer av druemateriealet opp som tørr rødvin.

Les mer om de tørre Douro-vinene

Wine & Soul Quinta da Manoella VV 2011 (8802)er en av de mer imponerende utgavene. En kraftpakke som på samme måte som sine søte frender har et langt liv foran seg. Denne skal for øvrig inneholde et trettitalls forskjellige druesorter.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Portvin

Rødvin

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her