Drikke
Pomerol til veldig god pris

Pomerol til veldig god pris

Annenvinen til Vieux Château Certan er superlekker å drikke nå. Et skikkelig røverkjøp med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Oktober 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

La Gravette de Certan 2007 (99582) er så sjarmerende som bare viner fra Pomerol kan være. Den har den deilige silkemyke kjøttfulle frukten og animalske touchen som de merlotdominerte vinene herfra gjerne får.
Den er med andre ord en veldig vellykket 2007 som ikke har det beste ryktet i Bordeaux. Svakere årganger har også en tendens til å gi lavere priser. 2007 av Gravette koster hele 104 kroner mindre enn 2006 da den ble lansert i basis for tre og et halvt år siden.

Gravette vs Petrus

Når det er sagt, var Pomerol-merloten noe av det som klarte seg best. Gravette 2007 er derfor et veldig godt kjøp. Jeg smakte selveste kongen av Pomerol, Ch. Petrus, i nettopp denne årgangen under Den Norske Vinkelnerforenings «supermasterclass» tidligere i høst. Den er en lekkerbisken med et varmt og eksotisk uttrykk, slank og mineralsk og med stor bløthet, men like fullt god nok tanninstruktur til å sikre et liv på 25 år (95 p).

Les mer om Petrus

Vår vin har naturlig nok et litt kortere perspektiv, all den tid den er en annenvin, riktignok fra et annet toppslott, men den vil definitivt holde seg i 10 år. For La Gravette brukes druene som ikke er gode nok til å inngå i toppcuvéen fra Vieux Château Certan. Utvelgelsen gjøres når vinen er ferdig ved at man går gjennom fat for fat.

Mindre merlot

Totalt er slottet omgitt av 14 hektar som er delt inn i 23 ulike parseller som alle vinifiseres separat og dermed gir et stort antall byggeklosser når vinen skal settes sammen. Både selve Vieux Château Certan og La Gravette har den samme druesammensetningen som i vinmarkene, hvilket betyr en mye mindre merlotandel (60 prosent) enn hos de aller beste i Pomerol hvor den gjerne er på 90-95 prosent.

Les mer om Pomerol

Det skyldes at eiendommen har en god del grusjord som er bedre for cabernet franc (og sauvignon) enn merlot som triumferer i Pomerols kompakte jernholdige leirjord. Dermed blir vinstilen noe friskere, litt mindre plommer, og mer skogsbær/solbær, selv om Pomerol-preget er til stede i stort monn.

Sterk Pomerol-familie

Slottet drives i dag av Alexandre Thienpont – hundre år etter at bestefaren kjøpte slottet som har aner siden 1745. Det er for øvrig fetteren til Alexandre, nemlig Jacques Thienpont, som driver Parker-favoritten fra et av naboslottene, Le Pin. Familiens grep på denne appellasjonen er derfor fast.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her