Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Men produsenten Villa Monteleone er ikke blant de mest kjente. Det skyldes kanskje at kvinnen bak, Lucia Raimondi, tilhører de litt reserverte om ikke akkurat mediesky. For når du kommer innpå henne møter du en varm, sjenerøs og forstandig personlighet. Nøyaktig slik er vinene hennes også. Ikke de mest prangende etikettene - heller tvert imot. Men innholdet er en åpenbaring, enten det dreier seg om standard-valpolicellaen eller amaronen.
Førstnevnte ble lansert i fullsortiment i mars måned og har sikkert allerede fått mange nye venner, selv om Campo Santa Lena Valpolicella Classico 2005 (40914) ikke er blant de billigste i sin kategori. Men så har den så mye mer å by på. Kvalitetsmessig kan den sammenlignes med mang en ripasso. Men så er den altså bare en "vanlig" valpolicella classico som kun har gjennomgått en relativt kort gjæring og bare sett innsiden av (små) ståltanker.
Aromabildet er imponerende rikt med mye søte kirsebær, toner av eksotisk trevirke i tillegg til varm jord. I munnen er den saftig med et godt bitt og fin sødme som gir en fyldig munnfølelse, ettersmaken er varm og krydret. I sannhet en usedvanlig deilig vin som gir mersmak. Og som ikke minst er svært fleksibel i matveien. Til saftig lyst kjøtt er den uovertruffen men årgangens beskaffenhet gjør at den også kan nytes til gode retter med due eller fasan. Om kort tid kommer den i 2004-utgave og den kommer ikke til å ligge etter i kvalitet, men stilen blir en annen gitt at 2004 ikke bød på de samme ekstreme temperaturene.
Storebror Campo San Vito Valpolicella 2011 (40913) har mer av alt. Druematerialet er mer selektert samtidig som den er gjæret i store velbrukte eikefat. Dessuten har den fått en smak av amarone. Den har imidlertid ikke gjennomgått noen annengangsgjæring på amaronebunnfallet som for ripasso, kun noen dagers godgjøring for å øke fruktigheten, alkoholen og tanninstrukturen. På denne måten unngås unødvendig oksidering, og resultatet er sublimt.
Kirsebærkarakteren er rett og slett nydelig, og kirsebærene opptrer i alle former, fra friske røde via modne mørke til søte syltete, men ikke bare bærene også kirsebærsteinene gjenkjennes i duften. Den parfymerte karakteren til Santa Lena er enda mer uttalt her. I munnen er den svært elegant, fyldig og saftig med flotte syrer og fine tanniner. Den sitter uendelig godt og lenge md de samme tonene som i duften. En vin som tåler veldig mye smak i maten både krydder, syre og fedme. Kalv og lam er selvskrevne men også okse og lettere vilt er velegnet. Den forsvarer absolutt ekstrainvesteringen på 60 kroner og er en topp kandidat til vinkjelleren de neste 10 årene.
Lucias amarone må heller ikke glemmes selv om årstiden ikke akkurat er den riktige for denne type vinkraft. Den er laget på tradisjonell måte med fire måneders tørking av druene før pressing og gjæring samt tre års modning i fat og halvannet års flaskemodning. Villa Monteleone Amarone 2000 (40912) er en svært kompleks vin som til tross for at den har et langt liv foran seg, minst 15 år, allerede byr på mye. Duften er noe utviklet med nydelige syltete og modne kirsebærtoner, fatkrydder samt velhengt kjøtt. Anslaget er saftig og svært fyldig, sødmen er stor og balanseres av gode syrer som gir en fløyelsmyk munnfølelse, tanninene er myke men likevel gode, i finishen er fatet tydelig men ikke overdrevet. En flott amarone som roper på rike retter med vilt eller rødt kjøtt.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.