Perfekte matviner

Valpolicella og dens avskygninger er perfekte matviner og ukens viner er blant de beste.
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Men produsenten Villa Monteleone er ikke blant de mest kjente. Det skyldes kanskje at kvinnen bak, Lucia Raimondi, tilhører de litt reserverte om ikke akkurat mediesky. For når du kommer innpå henne møter du en varm, sjenerøs og forstandig personlighet. Nøyaktig slik er vinene hennes også. Ikke de mest prangende etikettene - heller tvert imot. Men innholdet er en åpenbaring, enten det dreier seg om standard-valpolicellaen eller amaronen.

Førstnevnte ble lansert i fullsortiment i mars måned og har sikkert allerede fått mange nye venner, selv om Campo Santa Lena Valpolicella Classico 2005 (40914) ikke er blant de billigste i sin kategori. Men så har den så mye mer å by på. Kvalitetsmessig kan den sammenlignes med mang en ripasso. Men så er den altså bare en "vanlig" valpolicella classico som kun har gjennomgått en relativt kort gjæring og bare sett innsiden av (små) ståltanker.

Aromabildet er imponerende rikt med mye søte kirsebær, toner av eksotisk trevirke i tillegg til varm jord. I munnen er den saftig med et godt bitt og fin sødme som gir en fyldig munnfølelse, ettersmaken er varm og krydret. I sannhet en usedvanlig deilig vin som gir mersmak. Og som ikke minst er svært fleksibel i matveien. Til saftig lyst kjøtt er den uovertruffen men årgangens beskaffenhet gjør at den også kan nytes til gode retter med due eller fasan. Om kort tid kommer den i 2004-utgave og den kommer ikke til å ligge etter i kvalitet, men stilen blir en annen gitt at 2004 ikke bød på de samme ekstreme temperaturene.

Storebror Campo San Vito Valpolicella 2011 (40913) har mer av alt. Druematerialet er mer selektert samtidig som den er gjæret i store velbrukte eikefat. Dessuten har den fått en smak av amarone. Den har imidlertid ikke gjennomgått noen annengangsgjæring på amaronebunnfallet som for ripasso, kun noen dagers godgjøring for å øke fruktigheten, alkoholen og tanninstrukturen. På denne måten unngås unødvendig oksidering, og resultatet er sublimt.

Kirsebærkarakteren er rett og slett nydelig, og kirsebærene opptrer i alle former, fra friske røde via modne mørke til søte syltete, men ikke bare bærene også kirsebærsteinene gjenkjennes i duften. Den parfymerte karakteren til Santa Lena er enda mer uttalt her. I munnen er den svært elegant, fyldig og saftig med flotte syrer og fine tanniner. Den sitter uendelig godt og lenge md de samme tonene som i duften. En vin som tåler veldig mye smak i maten både krydder, syre og fedme. Kalv og lam er selvskrevne men også okse og lettere vilt er velegnet. Den forsvarer absolutt ekstrainvesteringen på 60 kroner og er en topp kandidat til vinkjelleren de neste 10 årene.

Lucias amarone må heller ikke glemmes selv om årstiden ikke akkurat er den riktige for denne type vinkraft. Den er laget på tradisjonell måte med fire måneders tørking av druene før pressing og gjæring samt tre års modning i fat og halvannet års flaskemodning. Villa Monteleone Amarone 2000 (40912) er en svært kompleks vin som til tross for at den har et langt liv foran seg, minst 15 år, allerede byr på mye. Duften er noe utviklet med nydelige syltete og modne kirsebærtoner, fatkrydder samt velhengt kjøtt. Anslaget er saftig og svært fyldig, sødmen er stor og balanseres av gode syrer som gir en fløyelsmyk munnfølelse, tanninene er myke men likevel gode, i finishen er fatet tydelig men ikke overdrevet. En flott amarone som roper på rike retter med vilt eller rødt kjøtt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her