Påskekylling og Tiramisù

Skjærtorsdag avbrøt folk fasten, og tok et bad etter at de i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskyt
Redaksjonen
01 April 2001 - 14:54

Påskekylling
4 porsjoner
 
1 kylling
salt og pepper

Fyll:
1 hakket gul løk
1 hakket hvitløk fedd
½ sitron i biter
2-3 persillekvister

Pensling:
2 ss smør
½ g safran

Tilbehør:
olivenolje til steking
1 liten aubergine i biter
8-10 sjalottløk
1 zucchini i staver
200 g champignon i biter
1 boks hermetisert tomat (hel uten lake)
1½ dl hønsebuljong av terning
1½ dl hvitvin
2 ss honning
salt og pepper

Rens og tørk kyllingen godt. Fyll kyllingen med løk, sitron og persille, og bind opp bena. Pensle kyllingen med smør og safranblandingen, og la steke i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 45-60 min.

Auberginen deles i skiver og saltes lett. Fres løk, sjalottløk, og champignon til løken er gylden. Ha i zucchini og lett avtørket aubergine og la det mykne over svak varme. Tilsett hermetisert tomat hønsebuljong og hvitvin, og la det få småkoke under lokk ca 10 min. Smak til med Honning, salt og pepper. Server med nykokt ris

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys gylden farge, med en lett og enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, med mineralpreget ettersmak.

Tiramisù
4-6 personer
3 eggeplommer
180 g mascarponeost
3 dl kremfløte
3 ss Kahlua
5 dl sterk kaffe, avkjølt
36 små fingerkjeks (søte fingre)
kakaopulver til dryssing

Pisk eggeplommene med sukkeret til sukkeret er oppløst, og blandingen er lett. Tilsett mascarpone og bland godt. Pisk fløten stiv, og fold kremen inn i mascarponemassen. Spre et tynt lag med mascarponekrem over bunnen på et en 2 liters oval form. Bland Kahlua i kaffen. Dypp fingerkjeksene i kaffen og la de trekke lett. Pass på at de ikke blir for bløte. Legg et lag kjeks over kremen i formen. Du kan bli nødt til å brekke noen, for å fylle ut best mulig. Nytt lag med mascarponekrem, og deretter kjeks i motsatt retning av det første laget. Fortsett med å legge lag, men husk at øverste laget skal være mascarponekrem. Glatt til kremen på toppen, og sett kaldt noen timer, slik at smaken får satt seg. Før servering drysses toppen lett med kakaopulver.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her