Påskekylling og Tiramisù

Skjærtorsdag avbrøt folk fasten, og tok et bad etter at de i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskyt
Redaksjonen
01 April 2001 - 13:54

Påskekylling
4 porsjoner
 
1 kylling
salt og pepper

Fyll:
1 hakket gul løk
1 hakket hvitløk fedd
½ sitron i biter
2-3 persillekvister

Pensling:
2 ss smør
½ g safran

Tilbehør:
olivenolje til steking
1 liten aubergine i biter
8-10 sjalottløk
1 zucchini i staver
200 g champignon i biter
1 boks hermetisert tomat (hel uten lake)
1½ dl hønsebuljong av terning
1½ dl hvitvin
2 ss honning
salt og pepper

Rens og tørk kyllingen godt. Fyll kyllingen med løk, sitron og persille, og bind opp bena. Pensle kyllingen med smør og safranblandingen, og la steke i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 45-60 min.

Auberginen deles i skiver og saltes lett. Fres løk, sjalottløk, og champignon til løken er gylden. Ha i zucchini og lett avtørket aubergine og la det mykne over svak varme. Tilsett hermetisert tomat hønsebuljong og hvitvin, og la det få småkoke under lokk ca 10 min. Smak til med Honning, salt og pepper. Server med nykokt ris

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys gylden farge, med en lett og enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, med mineralpreget ettersmak.

Tiramisù
4-6 personer
3 eggeplommer
180 g mascarponeost
3 dl kremfløte
3 ss Kahlua
5 dl sterk kaffe, avkjølt
36 små fingerkjeks (søte fingre)
kakaopulver til dryssing

Pisk eggeplommene med sukkeret til sukkeret er oppløst, og blandingen er lett. Tilsett mascarpone og bland godt. Pisk fløten stiv, og fold kremen inn i mascarponemassen. Spre et tynt lag med mascarponekrem over bunnen på et en 2 liters oval form. Bland Kahlua i kaffen. Dypp fingerkjeksene i kaffen og la de trekke lett. Pass på at de ikke blir for bløte. Legg et lag kjeks over kremen i formen. Du kan bli nødt til å brekke noen, for å fylle ut best mulig. Nytt lag med mascarponekrem, og deretter kjeks i motsatt retning av det første laget. Fortsett med å legge lag, men husk at øverste laget skal være mascarponekrem. Glatt til kremen på toppen, og sett kaldt noen timer, slik at smaken får satt seg. Før servering drysses toppen lett med kakaopulver.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her