Cune Gran Reserva 2010 koster bare 225 kroner og gitt kraftdemonstrasjonen med 2010-årgangen, er den et usannsynlig godt kjøp. Ikke minst er dette en vin som kommer til å utvikle seg sakte, men sikkert i en god vinkjeller, og som tåler minst 10 år. Den finnes også i en magnumutgave, dog i den litt mykere, men fortsatt holdbare 2009-årgangen, og som til gjengjeld selges til en super pris.
Magnumen er imidlertid bare på plass i noen få polutsalg, mens normalflasken altså finnes på 113 pol. Og det skal finnes tilnærmet ubegrensete mengder av denne vinen. Men den har en stor tilhengerskare her til lands, så mange ser nok sitt snitt til å fylle opp kjelleren med denne svært så lagringsdyktige vinen.
Denne vinen bør altså få en sentral plass på matbordet når det dukes for påskens gode retter med lam eller vilt, men også assorterte oster fungerer godt sammen med denne myke og fyldige vinen som kjennetegnes av svært god frukt.
Bak vinen står Compania Vinicola del Norte de España, C.V.N.E. eller Cune som de etter hvert er blitt hetende. Denne svært så tradisjonsrike bodegaen som i dag drives av femte generasjon, søskenene Victor og Maria Urrutia.
Cune eier også to andre sentrale Rioja-bodegaer som Contino og Vina Real.
Deres aller beste vin fra den opprinnelige eiendommen er Imperial Gran Reserva 2010, men i 2010-årgangen, mener i alle fall jeg, er kvaliteten så høy at selv den vanlige gran reservaen er på nivå med den dyrere Imperial som får sine druer fra Cunes aller beste vinmarker. Og selv om Imperialen koster sine 400 kroner, byr også den på imponerende god kvalitet for pengene. Det er slett ikke noe nytt, men det er alltid godt når en gammel kjenning gang på gang bekrefter sin storhet.
Skal du ut å reise i påsken, finner du alle disse vinene på flyplassen
Bor du i nærheten av polet i Lørenskog, Sørumsand, Drammen, Jevnaker, Rødberg, Ørsta eller Trondheim, kan du bare stikke innom og plukke med deg denne godbiten. Også den er tilgjengelig i magnum til en utrolig god pris – under prisen av to normalflasker og det er sjelden kost.
Forskjellen på de to gran reserva-ene er ved siden av drueseleksjonen, tiden i fat og flaske før lansering. Imperial modnes tre år i fat og fire år i flaske, mens den andre ligger to og tre år. Fatbruken er både fransk og amerikansk eik, det er særlig den siste som gir Rioja-viner den karakteristiske vanilje- og krydderkarakteren. Men med 2010-vinene er eikepreget takket være den flotte frukten, utrolig godt pakket inn.
Lillebror til denne vinen heter Imperial Reserva og er nå i salg i 2012-årgangen som på grunn av lite nedbør ga små druer med tykkere skall. Det har gitt en veldig konsentrert og lovende vin som fortjener å legges til side, men som allerede smaker fortreffelig til gode retter med vilt. Også den et funn til prisen.
Trenger du vin av god kvalitet, men til en lavere pris, som kan serveres utover kvelden når de store vinene er fortært, er Cune Crianza 2014 et veldig godt valg. 2014 var et kjølig og til dels fuktig år i Rioja, hvilket normalt ikke er ideelt, men for denne vinen har disse forholdene gitt en frisk og saftig karakter som sammen med veldig god munnfølelse, kler den veldig godt. Den er rett og slett bare deilig. Og så finnes den i nesten alle polutsalg. Siden flasken har skrukork, er den ekstra fin å putte i påskebagasjen.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....