Årsaken til prisdumping er ikke nødvendigvis knyttet til kvalitet. Heller ikke i dette tilfellet som gjelder to viner som skulle vært lansert i mars i år men som ble underkjent av Vinmonopolet som sa at de ikke var i samsvar med de prøvene som var blitt smakt da polet aksepterte tilbudet. For oss som ikke har smakt utgangspunktet men må forholde oss til det som er tilgjengelig nå, og da til en vesentlig lavere pris enn polet hadde fastsatt, har vi ingen problemer med å gi vinene godkjent. Og rette en takk til importøren som velger å tømme lageret på denne måten.
Verken spanske Vina Cabeza 1999 (33738) eller sørafrikanske Kaap Kelder 2000 (33739) er store viner med et langt liv foran seg. Nei, dette er viner for nåkonsum, og med slike priser er de perfekte partyviner; når du venter mange rødvinsglade gjester. Siden vi går inn i en festmettet tid, burde begge være interessante kandidater til festmenyen. Tilbudet er selvsagt begrenset, men volumene er rimnelig store siden det er snakk om viner som er tatt inn til Norge i bulk. Det finnes henholdsvis 32.000 og 23.000 flasker, så "alle får". Men husk, dette er ikke vin for kjelleren, men mer å betrakte som ferskvare.
Viña Cabeza 1999 har betegnelsen Bullas og kommer fra de sentrale deler av Spania, et område som ligger 5-6 mil vest for Alicante. Her er det grusomt varmt, rett og slett, derfor dyrkes druene på høyslettene ved 600-800 meters høyde. Denne vinen er laget av monastrell og litt tempranillo som er de dominerende druene i området. Klimaet gir seg utslag i smaken for den preges av varme bær og syltetøy samt jordlige toner. Smaken er saftig med gode syrer og behagelige tanniner. En frisk finish gjør at vinen er velegnet som følge til mat. Men det må ikke være for komplekse og rike retter, gjerne en enkel grillet kylling, pasta eller pizza.
Kaap Kelder 2000 er fra Wellington som er et underområde av Paarl. Også her er det varmt men ikke så varmt som i Sentral-Spania for effekten av avkjølingen Atlanterhavet og Det Indiske Hav gir er merkbar. Men 2000 var et ekstra varmt år som resulterte i viner med høy alkohol, og det skjemmer denne vinen noe. Avslutningen er hetvinsaktig. Ellers er den saftig og bløt med modent bærpreg av plommer og skogsbær. En vin som ikke må bli for varm, server den heller lettere avkjølt; med sesongens høye innetemperaturer blir nemlig vinen fort varm i glasset. Bærpreget gjør at vinen er egnet til grillet kjøtt, enkelt og greit. De som liker "varme" viner vil også ha glede av den som kosevin.