Vinmonopolet avsluttet panteordningen for vinflasker for 12 år siden. Nå kommer panteflasker tilbake, og denne gangen er det flasker av PET-plast som gjelder.
En vinflaske laget av PET er betydelig lettere enn en vinflaske av glass, og klimagassutslippet er derfor langt lavere. Hovedårsaken er en mer miljøvennlig produksjon og mindre transport. Tomme PET-flasker transporteres ikke i full størrelse. De blåses opp på tappelinjen, og komprimeres når de pantes i panteautomaten. En semitrailer har derfor plass til fem ganger så mange PET- flasker som glassflasker eller ombruksflasker.
Flasken, som er i salg fra 7. juli, innholder den chilenske hvitvinen Brisas Sauvignon Blanc. Panten er kr 2,50, skriver importøren Stenberg & Blom og Norsk Resirk i en pressemelding.
Det er Norsk Resirk som drifter panteordningen. Informasjons- og markedsdirektør Randi Haavik Varberg sier at dette er en stor nyhet, og at vi sannsynligvis vil se flere viner med pantemerke framover.
– Vårt hovedmål er at all drikkevareemballasje skal kunne pantes. Panting sparer råmaterialer, reduserer utslipp og gjør at man bruker betydelig mindre energi i produksjonen av nye flasker. PET-flasker er 100 prosent gjenvinnbare, og kan brukes til produksjon av for eksempel nye flasker eller fleece-gensere. Det er spennende at Vinmonopolet tar grep, sier Varberg.
I markedsplanen for 2012 skriver Vinmonopolet at de jobber med å teste ut alternativer til glassflasker, og at de skal lansere flere hvitviner, rødviner og whisky på PET.