Pal norgesmester

Norges raskeste østersåpner er Rune Pal, kjøkkensjef på Oslo-restauranten Klosteret. Det beviste Pal søndag ettermiddag da han halte i land norgesmestertittelen i denne grenen. 30 østers på 90 sekunder er meget raskt og trolig norgesrekord.
Redaksjonen
23 Juli 1999 - 00:50

Rune Pal, Klosteret, slo ut 29 kokkekolleger og ble årets norgesmester i østersåpning etter å ha stilt opp for femte gang i mesterskapet som i år ble avviklet under Oslo Sjømatfestival på Rådhusplassen. De fire gangene før er han blitt nummer to, og i år slo han like godt til med det som nå må være offisiell norgesrekord: 90 sekunder på 30 østers brukte han, men ble idømt 4 straffesekunder i tillegg av den nådeløse jury bestående av mesterkokkene Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Trond Moi, Bølgen & Moi og Lucien Mares, på trappene med egen skalldyrrestaurant med navnet Mares. Det er nemlig ikke bare hurtighet som belønnes, men også de estetiske sider som presentasjon og særlig at det verken skal være skallrester, blod eller skader i østerskjøttet.

Til venstre tredjemann Jens Chr. Eide, Det Blå Kjøkken, deretter
den altid engasjerte Torkjell Berulfsen som konferansier, seierherren
Rune Pal, Klosteret og tredjeplassen som gikk til Bård Karlsen, Solsiden.
 
Østersen som ble benyttet er Irish Donegan Oysters av typen gigas. Årsaken til at irske østers ble valgt er at kvaliteten er svært høy og konsistent i kvalitet, særlig nå i den varme årstid. Norske østers er også av meget høy kvalitet, men siden østers gyter om sommeren og norske farvann hvor østersoppdrett skjer, er en smule varmere enn de irske, blir de norske lettere melkete i konsistensen.
 

Bård Karlsen fra Solsiden.
 
Som en god nummer to kom Bård Karlsen fra Solsiden i Oslo hvor han til daglig åpner et stort antall østers. Tredjemann ble Jens Christian Eide ved Det Blå Kjøkken, også det en kjent hovedstadsrestaurant. Mesterskapets aller raskeste var Jesper Kock, ja han er kokk og arbeider på Bagatelle. Han brukte 84 sekunder på de 30, men måtte tåle mange straffesekunder og falt dermed ut av seierspallen.
 

Nærmest vinneren Rune Pal i finalen ved siden av Stina
Birkeland, kokk på Bagatelle, den ene av konkurransens
tre kvinnelige deltakere.
 
For første gang ble mesterskapet kjørt for åpen scene etter å ha vært et lukket bransjearrangement i fire år. Det hele meget elegant ledet av Torkjell Berulfsen som geleidet både deltakere og et rekordstort publikum gjennom hele mesterskapet. Neste NM er allerede under planlegging, og arrangøren vil nå søke kontakt med kokkemesterlaugene landet rundt for å få et samarbeid som sikrer enda større deltakelse fra hele Norge.
 
Førstepremien er en reise til Irland og Galway samt deltakelse i VM i østersåpning som arrangeres den 25. september. Arrangør av norgesmesterskapet er Apéritif i samarbeid med Irlands Turistkontor, Champagne Bollinger, Yamaha Norge, Ferskmatkompaniet som leverte østersen, Eksportutvalget for fisk, Omega som sto for tidtakingen og selvfølgelig Oslo Sjømatfestival.
22.08.99
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Per Løchen
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her