Godbiter i pollisten
På jakt etter budsjettburgundere som også smaker topp?

På jakt etter budsjettburgundere som også smaker topp?

Da skal du prøve søstrene Juliette og Caroline Chenus pinot noir-er. Her er det usedvanlig mye god burgundsmak for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Januar 2018 - 13:45

Det gjør selvsagt ikke noe at vinene signert Louis Chenu Pere et Filles nå finnes i 2015-årgang. Denne årgangens gode egenskaper har gitt ekstra mye karakter til Louis Chenu Savigny 1er Cru Aux Clous 2015 som er svært innsmigrende med deilig fruktig munnfølelse og topp struktur. Så deilig er den at du ikke har lyst til å vente, men den klarer seg i mange år i kjelleren.

Den kommer fra en av Savigny-appellasjonens premier cru-er, Aux Clous, som er sørvendt i den nedre del av skråningen på den vestlige siden av Savigny og elven Rhoin som deler appellasjonen. Det leirholdige jordsmonnet sørger for fuktighet i varme årganger og den solrike plasseringen gir fullmodne druer. Det kjennes på smaken og den er så myk at den uten problem kan serveres til vegetarretter.

Louis Chenu Savigny Vieilles Vignes 2015 er laget av druer fra produsentens eldste vinstokker. Den har en deilig leskende karakter og god konsentrasjon og tydelig jordsmonnspreg. Den vil jeg nok foretrekke til en kjøttrett, gjerne lam. Den er i ferd med å bytte årgang til 2016 som er et år med store klimatiske utfordringer. Det har gitt en vin med god konsentrasjon og godt lagringspotensial, men ikke like sjarmerende fruktkarakter. Men gi den noen år i kjelleren, og den vil vise veldig klassiske burgundpinottoner med skogbunn og lett animalsk preg. En super matvin allerede.

Savigny er en av de beste budsjettkommunene i Burgund, og Louis Chenu som siden 2005 drives av søstrene Juliette og Caroline Chenu, har alle sine 9 hektar i denne kommunen. Vinmarkene er økologisk dyrket og til gjæringen brukes kun druenes egne gjærsopper. Modningen skjer i brukte fat og vinene filtreres ikke før flasketapping hvilket bidrar til å maksimere smaken i glasset. Også Louis Chenu Bourgogne Rouge 2015 er en solid representant for denne rimeligste billetten til burgundpinot. Litt lettere enn de to andre, men også den en leskende og god matvin, særlig til lammefilet med sjysaus, kylling eller smaksrik torsk. 

Se alle vinene fra Chenu her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Juliette og Caroline Chenu.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønnsaker med couscous er middag god som noen, særlig når den får følge av raita
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 6

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her