Oxford Companion to Wine, av Jancis Robinson og hennes nærmeste medarbeidere Julia Harding og Tara Q. Thomas, alle Master of Wine, er nå i sin femte utgave. Og større enn noen gang. Siden førsteutgaven i 1994, er de påfølgende versjoner oppdatert med nye temaer.
Ifølge Jancis Robinson som nylig var i Norge for å presentere kolossen, har den nå nådd en maksimal størrelse. Vinverdenen utvikler seg og nye temaer kommer inn, blant annet er blockchain og NFT – de nye digitale distribusjonsmetodene for vin, blant «nyordene» i siste utgave. Men også nye alternative dyrkingsmetoder som regenerativt jordbruk har fått plass.
Dessuten har Norway har fått et eget kapittel mot tre linjer siden sist. Alt dette gjør at hver utgave øker volum, men da må også andre ting reduseres eller gå ut. Oxford Companion to Wine selges
Leksikonet finnes også i en digital utgave, tilgjengelig via Amazon. Det har vært min foretrukne løsning gjennom de siste utgavene. Sammen med den helt uunnværlige Wine Grapes som nå begynner å bli noe utdatert, med tanke på all forskning som har skjedd de siste to tiårene. Jancis Robinson sier at en ny utgave står på ønskelisten, men at den trolig kun kommer i digital utgave.
Oxford Companion to Wine inngår i en serie fantastiske oppslagsverk utgitt av Oxford University Press.
Jancis Robinson ble kåret til verdens mest innflytelsesrike vinskribent i 2018. Hun solgte forresten Jancisrobinson.com til det amerikanske forlaget Recurrent Ventures i 2021 – fordi det er en mulighet å få en posisjon på det amerikanske markedet, men også hun ville gi sine gode medarbeidere en mulighet til å utvikle nettstedet videre. For Jancis er faktisk 73 år, noe som er vanskelig å gjette, også fordi hun er minst like aktiv som før og fortsatt er nettstedets ansvarlige redaktør.
Hun lanserte også sine egne vinglass for noen år tilbake, siden hun mener det holder med en type vinglass - men to forskjellige karafler, en for ung og en for gammel vin. Og hun har ikke sett seg tilbake.