Otard eller Ottar?

Otard er like norsk som noen annen skal vi tro cognacprodusenten med samme navn. Hvor om allting er, Ottar har sans for gastronomisk nytelse og tilbyr topp oppskrifter kreert av våre beste kokker som Beate Hals og den store konditormester Pascal Dupuy og
Aase E. Jacobsen
12 November 1998 - 15:39

Alle kjenner Larsens vikingskip og deres tilknytning til Norge (for øvrig et godt gavetips til de som samler på kitsch-gjenstander - så kan du beholde cognacen selv). Cognac Otard har en noe mer omstendelig forklaring på sin norske bakgrunn. Men det var altså en nordnorsk vikinghøvding med navn Ottar som ble kastet ut av landet av den fromme Hårfagre, og etter mye om og men havnet i det som nå er Cognac. Skal vi gjette på at Ottar var like hedensk som nordlendinger av i dag? I hvert fall er hans landsmenn de flittigste cognacnytere med et konsum som ligger på det dobbelte av landsgjennomsnittet. Finnmarkingene er helt i verdenstoppen med et forbruk som er tre ganger det allerede høye gjennomsnittet for Norge som helhet. Det er kun finnene og irene som drikker like mye cognac som oss nordmenn.
 
Otard har en god fot innenfor som største merke blant de flaskeimporterte cognacene. Produsenten satser nå på å understreke sin norske tilhørighet ved hjelp av sine nye metallbokser. Når du kjøper Otard V.S.O.P. Fine Champagne (62), får du alltid en dekorativ metallboks som emballasje. Den aktuelle utgaven er dekorert med bilder fra Otards utrolige historie.

Ved hjelp av landets ypperste gastronomer, som regjerende norgesmester Beate Hals og den store konditormester Pascal Dupuy, har Otard skapt en rekke oppskrifter hvor cognac er ingrediens:
 
Sjok' Otard
4 hele egg
75g sukker
25g maizenamel
20g kakaopulver
 
Cognacsirup:
1,5 dl vann
60 g sukker
½ dl Otard Cognac

Sjokolademousse: 
1/3 dl fløte
25g sukker
160 g bitter/mørk sjokolade
1/3 dl Otard Cognac
7 eggeplommer
3 dl pisket krem

Glasur:
225g bitter/mørk sjokolade
2½ dl fløte

Stivpisk sukker og egg, sikt i mel og kakaopulver. Stekes ved 180 grader i 25 minutter. Deles i 3 deler. Dynk hver av delene i cognacsirup. Legg på et lag med sjokolademousse. Fløte, sukker og sjokolade smeltes i vannbad. Tilsett Otard Cognac. Pisk inn eggeplommer og tilsett pisket krem.

Legg den andre bunnen forsiktig opp på sjokolademoussen, så et nytt lag med mousse, den siste bunnen og på toppen, resten av moussen. Når kaken er "satt" smøres glasuren på. Smelt sjokolade. Tilsett fløte og avkjøl.

Brochettes au Cognac Otard
Cognacmarinerte svinefiletspyd

1,5 kg svinefilet i biter
4-6 dl Otard Cognac
4 ss soyasaus
3 sjalottløk, delt i to
2 ss revet ingefær
6 ss soyaolje

Bland alle ingrediensene sammen med hendene og plasser i kjøleskapet over natten. Sett sammen spyd av kjøttbitene, løken og paprikabiter. Grill eller stek disse i ovnen ved 225 grader i 5-7 minutter.

Champignons sautés au Cognac Otard avec "spekeskinke"
Cognacsauterte champignoner med spekeskinke

10 faste champignoner
100 g smør
3 fedd finhakket hvitløk
4 cl Otard Cognac
Spekeskinke

Smelt smøret og stek hvitløken. Fjern stilken i champignonen og del den i to. Legg den i pannen med hvitløken og stek gyllenbrun. Hell i Otard Cognac og fjern fra varmen. Rull en tynn skive av spekeskinken rundt champignonen og fest med tannpirker.

Compoté d'Oignon au Cognac Otard
Løkkompott med cognac

3 stk rødløk
100 g smør
3 ss sukker
4 cl Otard Cognac

Kutt løk i tynne skiver. Smelt smøret og tilsett sukker. La sukkeret smelte og tilsett løken. Rør ofte. Når løken begynner å få farge, tilsett Otard Cognac. Serveres med paté eller andre kjøttretter.

Champignons farci de veau au Cognac Otard
Kalvefarserte champignoner

15 små faste champignoner
350g kalvefilet
2 finhakkede sjalottløk
2 egg
6 ss grillmel eller raspet tørr baguette
salt og pepper
Herbes de Provence
4 cl Otard Cognac

Fjern stilken fra champignonen, plasser på en stekeplate. Bland ingrediensene godt. Fyll champignonene og stek i 5-7 minutter på 225 grader.

Skogssoppcappuccino med Otard Cognac
2 ss finhakket sjalottløk
200 g skogssopp
5 dl kyllingkraft
2 dl kremfløte
2-3 ss Otard Cognac
1 ss smør
salt
kvernet hvit pepper
2 ss olivenolje

Fres sjalottløken i olivenoljen. Tilsett skogssoppen og sauter den godt. Tilsett kyllingkraften, og reduser det inn til 3 dl. Tilsett kremfløten og la det koke opp. Smak til med salt og pepper. Skum det hele opp med stavmixer. Like før servering smakes den til med Otard Cognac. Serveres med ferskt brød.

Otard Cognactips
w Svisker varmet opp i Otard Cognac er en fin siderett til svin.
w Epleskiver surret i litt smør og sukker med Otard Cognac til slutt er godt til kalv, gås eller and.
w Frukt flambért i Otard Cognac er en enkel, men meget spennende dessert, passer godt til is.
w Litt Otard Cognac i majonesen er et godt alternativ til vanlig majones, spesielt til hummer.
w Fyll kjernen i en delt pære med Otard Cognac. Lag et lokk av honning og strø kanel over. Stekes på 200 grader. Serveres med litt fløte eller krem.
12.12.98

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vin fra Languedoc: Økende finesse og større dybde
+

Vin fra Languedoc: Økende finesse og større dybde

Languedoc er en vinregion kjent for sitt mangfold og ikke minst gode priser. Med 38 ulike appellasjoner snakker vi om en stor region som kan virke noe forvirrende, men de beveger seg i samme retning.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Italiensk aften på Villa Paradiso
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 23. januar i Oslo

Italiensk aften på Villa Paradiso

Bli med på en uforglemmelig kveld på Villa Paradiso den 23. januar. For kun 1290 kroner kan du nyte en 5-retters meny og 5 utsøkte viner. Se hele menyen nederst i artikkelen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her