Dagens rett
Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Foto: (Daydaycook)

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.
24 Februar 2024 - 01:01

Når du gratinerer østers i skallene, får du Rockefeller-østers. Men du kan også servere dem i smørsausen til asparges. De siste er ikke helt i sesong ennå, så da passer det best med Rockefeller-versjonen. Det er en fordel med en viss størrelse på østersen når de skal varmebehandles, så gå gjerne til en fiskedisk med et større utvalg. Vi kan love en luksuriøs og havnær smaksopplevelse. 

Østers Rockefeller i smørsaus eller med asparges

Østers Rockefeller i smørsaus eller med asparges

Fremgangsmåte

  1. Åpne østersen og hell av vannet i østersen i et målebeger. Skjær østersene forsiktig løs fra skallet. Hell østerskraften i en kjele og varm opp. Legg østersene oppi og skru ned varmen. Damp forsiktig i 20 sekunder. Ta opp østersene og hold dem varme. Ta vare på kraften.
  2. Varm olje i en kjele og fres sjalottløken til den blir blank og myk.
  3. Tilsett vin og kok inn til en tredel gjenstår. Hell på østerskraft og kok inn til halvparten gjenstår.
  4. Tilsett fløten og evt tabasco og kok inn til sausen tykner.
  5. Rør inn hakket bladpersille og kok opp.
  6. Rør inn smøret og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.
  7. Like før servering røres østersene inn.
  8. Skrell aspargesene og kok dem i lettsaltet vann i fire minutter til de er møre men ikke helt myke. Skyll i kaldt vann og fordel på fire tallerkener. Hell sausen med østersene over.
  9. Rockefeller-versjonen:
  10. La østersene ligge i skallene.
  11. Hell over sausen, topp med brødsmuler og gratiner i 10 minutter ved 175 grader til overflaten er gyllen.  

Tips:  Hvis du ikke klarer å åpne østersene, kan du dampe dem åpne. Skrubb østersene godt og skyll dem. Legg en liten rist i bunnen av en kjele. Stable østersene oppå og skru varmen opp på full styrke. Damp i noen få minutter mens du rister på kjelen et par ganger til østersene har åpnet seg. Ta dem raskt ut av kjelen. Skjær østerskjøttet forsiktig fra skallet. Ta vare på østerskraften.

Her finner du mange retter med østers

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her