Østerrike innfører appellasjonssystem

Østerrike innfører nå på lik linje med Italia og Frankrike et appellasjonssystem, Districtus Austria Controllatus. Dette som et forsøk på å gjøre kvaliteten på østerriksk vin lettere å identifisere.
Redaksjonen
20 Mai 2003 - 01:00

Det nye DAC-systemet som på mange måter er lik det franske AOC og det italienske DOC vil gradvis fases inn og erstatte dagens noe uoversiktelige klassifikasjon. I dag baseres kvaliteten på 34 offisielt godkjente druevarianter samt en labyrint av kvalitet og stilarter. Det er nå fremfor alt vinregionen som skal fremheves.

- Vi håper at DAC skal være med på å etablere en mer fokusert identitet for østerriksk vin, sier Michael Turner, direktør i Austrian Wine Marketing Board. Det er den samlede uttrykk for områdets karakteristikk, så som druevalg, smak og jordsmonn osv.. - Nettopp slik vi kjenner viner fra Chianti, Chablis og Rioja, fortsetter han.

- Hver DAC vil, på lik linje med klassifiseringen i Burgund, bli forbundet med én druetype. I starten vil druetypen indikeres på frontetiketten, men etter hvert skal denne fremkomme på vinens baketikett.

Hver av Østerrikes 19 vinregioner avgjør selv om de vil innføre den nye klassifiseringen. Imidlertid har allerede Weinviertel, det aller største området, gått inn for ordningen. Det er Grüner Veltliner som der blir den eneste druen som får betegnelsen "Weinviertel DAC". Andre druesorter får heller ikke lov til å benytte "Weinviertel" på etiketten, men må benevne vinen med "Niederösterreich".

Vinene fra Weinviertel DAC må inneholde minst 12 prosent alkohol, ha en ren og klar krydret karakter og ingen påtagelig fatkarakter. Så langt har over 400 mindre produsenter tappet sine første "Weinviertel DAC"-viner, og 80 000 kasser sluppet på markedet.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her