Det nye DAC-systemet som på mange måter er lik det franske AOC og det italienske DOC vil gradvis fases inn og erstatte dagens noe uoversiktelige klassifikasjon. I dag baseres kvaliteten på 34 offisielt godkjente druevarianter samt en labyrint av kvalitet og stilarter. Det er nå fremfor alt vinregionen som skal fremheves.
- Vi håper at DAC skal være med på å etablere en mer fokusert identitet for østerriksk vin, sier Michael Turner, direktør i Austrian Wine Marketing Board. Det er den samlede uttrykk for områdets karakteristikk, så som druevalg, smak og jordsmonn osv.. - Nettopp slik vi kjenner viner fra Chianti, Chablis og Rioja, fortsetter han.
- Hver DAC vil, på lik linje med klassifiseringen i Burgund, bli forbundet med én druetype. I starten vil druetypen indikeres på frontetiketten, men etter hvert skal denne fremkomme på vinens baketikett.
Hver av Østerrikes 19 vinregioner avgjør selv om de vil innføre den nye klassifiseringen. Imidlertid har allerede Weinviertel, det aller største området, gått inn for ordningen. Det er Grüner Veltliner som der blir den eneste druen som får betegnelsen "Weinviertel DAC". Andre druesorter får heller ikke lov til å benytte "Weinviertel" på etiketten, men må benevne vinen med "Niederösterreich".
Vinene fra Weinviertel DAC må inneholde minst 12 prosent alkohol, ha en ren og klar krydret karakter og ingen påtagelig fatkarakter. Så langt har over 400 mindre produsenter tappet sine første "Weinviertel DAC"-viner, og 80 000 kasser sluppet på markedet.