De fleste som smaker vin jevnlig har nok lagt merke til at en vin smaker forskjellig under ulike forhold. Både lyset, lydene og annet i omgivelsene har sitt å si. Det er dette den britiske professor i eksperimentell psykologi, Charles Spence, ønsket å bevise.
Rødt for fruktig
Under en vinmesse i London innrettet han to rom med forskjellige lys- og lydforhold. Det enee rommet hadde rødt lys og myke lyder. Det andre rommet var opplyst av grønne lamper og hadde skarpere lyder.
Han rekrutterte deltakerne i eksperimentet blant messens besøkende. I alt 3.000 deltok.
Resultatet var at kombinasjonen av lyd og lys påvirker opplevelsen i positiv eller negativ retning med så mye som 10 prosent. Rødt lys og soft music var (ikke uventet) den mest positive kombinasjonen. Vinen opplevdes fruktigere under disse forholdene.
Grønt for mer intensitet
Det grønne lyset og den høyere musikken ga en negativ effekt. Vinn opplevdes som friskere, men også skarpere, mer intens i smaken.
Om du har lyst å prøve selv, ligger musikkfilene her: