Roussillon helt vest i Sør-Frankrike er et fantastisk sted å være så vel sommer- som vintertid. For en forfrossen nordboer er det alltid sommer, eller i hvert fall tilnærmet. Fraværet av varme i vinterhalvåret kompenseres av den ville naturen, av havet, sjømaten, ansjosen og vinen, som alle har mye karakter. Og har du vært der en gang, drømmer du deg ofte tilbake. Ikke til å sitte i bilkø i solsteiken, men under en parasoll eller i ly for myggen i de varme og myke kveldene. Og med en rødvin som dette i glasset.
De norske sommerkveldene er imidlertid ikke like varme som i Sør-Frankrike, og i hvert fall ikke så tidlig på sommeren som nå. Men her kommer Bila-Haut Occultum Lapidem 2018 inn og gjør jobben med å skape denne opplevelsen av sommerkveld. Den store myke munnfølelsen og krydderpreget gjør at den også fungerer veldig godt til mat som lam fra grillen, ikke for sterkt krydret, men sågar også assortert spekemat- og ostebrikke.
Bak denne vinen står Chapoutier-familien som er mest kjent for sine Rhône-viner, men som siden 2000 også lager viner i Roussillon, innen fem ulike AOP-er, også områdets legendariske søtviner Banyuls. Occultum Lapidem tilhører AOP Côtes-du-Roussillon Villages Latour de France, en satelittappellasjon oppkalt etter landsbyen hvor Chapoutier har sin vinkjeller.
Chapoutier er kjent som en pioner innen biodynami derfior er hesten en nyttig hjelper i vinmarkene. Michel Chapoutier startet konverteringen allerede i 1991 for sine Rhône-vinmarker, men Occultum Lapidem er ikke sertifisert som sådan. Toppvinene fra Rousssillon, RI og VIT er derimot det.
Se hele porteføljen til Chapoutier her
Occultum Lapidem byr på mye bedre valuta for pengene og bedre balanse etter min mening. Den gunstige prisen skyldes at den er laget i sin helhet i betong, altså uten bruk av eik til modningen, noe som kler den modne frukten fra dette varme og tørre området veldig godt.
Den er laget av syrah, grenache og carignan, en klassisk miks for området, og vinmarkene har Devon-glimmerskifer (over) og Kimmeridge-kalk samt gneiss som gir seg uttrykk i form av sand som du ser på bildet under.
Siden Michel Chapoutier er en selverklært fan av granitt, viser denne vinen at han også har flere på si.
Her kan du se en filmsnutt fra Chapoutier-vinmarkene i Roussillon
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..