Oksefilet med saus bourguignonne, pastinakkrem og glasert løk
Fremgangsmåte
Oksefilet:
- Renskjær oksefileten. Skjær lardo i tynne strimler og legg dem i fryseren slik at de blir faste og klare til å spekke oksefilet med.
- Bruk en spekknål, fest lardoen godt og dra den gjennom kjøttet. Før steking tempereres kjøttet på kjøkkenbenken noen timer.
- Brenn av sort pepper i tørr stekepanne. Grovknus pepperen under avkjølingen. Krydre fileten med pepper. Bland sammen salt og rosmarin og dryss/gni dette på fileten.
- Forvarm stekepanne og stek fileten ved god varme rundt på alle sider.
- Legg så fileten på en rist, med en langpanne under og bak fileten ved 160 grader i ca 20 minutter.
- La kjøttet hvile noen minutter og stikk så inn et steketermometer og sjekk temperaturen. Kjøttet skal ha mellom 55 og 58 grader for medium stekt filet.
Viktig: Det er bedre å sjekke temperaturen en gang for mye enn en gang for lite. Det som er viktig at fileten har fått hvilt seg mellom hver gang du setter i steketermometeret slik at ikke all kjøttkraft renner ut når stikker i kjøttet. Dette er spesielt viktig når en skjærer kjøttet. Kjøttet må hvile nesten like lang tid som det har stekt, da blir kjøttet saftigst.
Tips til forenkling: Du kan også skjære fileten i porsjonsstykker uten spekking med lardo, og steke dem enkeltvis i pannen.
Saus bourguignonne:
- Kutt oksekjøtt i mindre stykker. Skrell og kutt grønnsaker i grove biter,
- Stek kjøttet på sterk varme så det blir raskt godt brunt.
- Tilsett bacon og grønnsaker og stek til alt har en fin og gyllen farge.
- Tilsett rødvin og kok dette helt ned til sirup, tilsett vann eller kraft. Kok opp igjen, skru ned til medium varme, skum av og la dette småkoke i ca 2 timer.
- Sil av og rør inn kaldt smør skåret i små treninger. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Pastinakk-krem:
- Skrell og del pastinakken i mindre biter. Kok den mør i vann og tilsett salt.
- Sil av vannet og mos pastinakken i foodprosessor. Underveis tilsettes smør, soyasaus og fløte.
- Kjør til en glatt krem.
- Smak til med nykvernet pepper.
Glasert løk:
- Skrell og forvell løken. Hold den varm.
- Ha sitronsaften i en kjele og kok ned til halv mengde. Rør inn kaldt smør og smak til.
- Rett før servering tilsettes varm nykokt løk. Vend godt om.
Flere deilige retter med oksefilet du må prøve
Lyst til å lage en annen rett med biff?
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG